ESMORZARS ALCALDES.EU


Política i periodisme:

crònica de la veritat oculta o politització del relat?”

Es tracta de proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics a mida de les necessitats del ciutadà.

El col·loqui ajudarà a plantejar els reptes i desafiaments de la relació entre polítics, periodistes i ciutadania en un moment històric de grans canvis socials, tecnològics i polítics. Ho farà a través de la visió dels alcaldes i periodistes participants. Es buscaran idees i visions de consens, útils per a tots els actors implicats.

 
 


Barcelona, 18 d'octubre de 2018
Col·legi de Periodistes de Catalunya

Per assistir com a oïent
L'aforament és limitat
Confirmacions: per estricte ordre d’arribada

Inscripció
La inscripció és gratuita.
Per accedir cal formalitzar la inscripció i ser acceptada per l'organització.

Formulari de sol·licitud d'inscripcióA pocs mesos de la propera campanya electoral municipal, i davant d’una societat que espera i desitja solucions, les maquinàries de les candidatures polítiques es posen en marxa per oferir programes i candidatures que hauran de comunicar amplament. I és que una de les naturaleses del poder polític és la de generar informació i administrar-la, idealment, per resoldre els problemes i necessitats socials.

A l’altra banda de la trinxera informativa hi trobem els mitjans de comunicació, la naturalesa dels quals ja no és administrar sinó revelar la informació i fer-la entenedora als ciutadans. En totes les democràcies la relació entre periodistes i polítics ha transitat per diversos estadis, des de l’amor fins a l’odi, passant per l’espectacularització i la lluita pel control del relat predominant.

Fa uns anys, les notícies les protagonitzaven els polítics, les produïen els periodistes i les consumien els ciutadans. Ara, la participació massiva en les xarxes socials ha alterat el fràgil equilibri i tots poden ser productors i consumidors d’informació en temps real. És en aquest context on apareixen fenòmens nous i perversos com les “fake news”, la post-veritat o la lluita pel control de les fonts informatives, que amenacen amb contaminar els rols d’uns i altres.

També hi ha periodistes que “canvien de bàndol” i assessoren partits polítics; i polítics que esdevenen tertulians habituals i, per tant, comunicadors en la pràctica. I, per acabar de descriure el panorama complex, podem afegir la diferència de perspectives -sigui entre polítics, sigui entre periodistes- de les realitats que passen a Catalunya o a Espanya, segons el moment i el punt de vista. Si la política es veu diferent des de Madrid o des de Barcelona, per què no el periodisme?

En un diàleg protagonitzat per polítics amb experiència municipal i visió estatal, i per periodistes coneixedors de les realitats pròpies i forànies, aquest Esmorzar-Col·loqui vol oferir un espai constructiu que, des del respecte a la diferència de rols, busqui un benefici comú per a tots: que uns (polítics) i altres (periodistes) garanteixin a la ciutadania una informació veraç i consistent amb la realitat.

Objectiu
El col·loqui ajudarà a plantejar els reptes i desafiaments de la relació entre polítics, periodistes i ciutadania en un moment històric de grans canvis socials, tecnològics i polítics. Ho farà a través de la visió dels alcaldes i periodistes participants. Es buscaran idees i visions de consens, útils per a tots els actors implicats.

p