10 d'octubre

Dia Mundial de la Salut Mental

Dia Mundial de la pena de mort


879
Guifre el Pilós, comte de Barcelona, hi funda el monestir.

Guifre el Pilós, comte de Barcelona, funda el monestir benedictí a la localitat de Ripoll, Catalunya. El monestir, fundat cap a l'any 880 pel comte Guifré el Pelós, va esdevenir lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú i un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l'alçada d'altres abadies europees d'aquest període com Saint-Denis, Fleury o Montecassino.[2] Va ser declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1931.
 

1860
Neix Joan Maragall i Gorina

Neix a Barcelona en Joan Maragall i Gorina, escriptor català.
 

1994
Rierada de Cambrils (Baix Camp)

Va ser un desbordament de la riera d'Alforja en el seu pas per Cambrils, el 10 d'octubre del 1994. El pont que creua la desembocadura va quedar tallat per ambdós costats, ja que l'aigua es va emportar un tros d'asfalt i havia causat la solsida de part del terreny. La rierada provocà una víctima mortal, Pere Torres Esteller.
 

2017
Se signa a Barcelona la Declaració d'Independència de Catalunya

És un text polític en el qual es declara la constitució de la República Catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social. La declaració també disposa l'entrada en vigor de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República i l'inici del procés constituent, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant. El document fou signat per la majoria independentista del Parlament de Catalunya el 10 d'octubre de 2017, després que el «Sí» a la independència guanyés en el referèndum d'autodeterminació celebrat l'1 del mateix mes.
 
Carles Puigdemont va anunciar immediatament que la declaració quedava en suspens temporal per obrir un període de negociació amb el govern de l'Estat Espanyol.
 
El 27 d'octubre de 2017 el Parlament de Catalunya va aprovar la proposta de resolució que regula la proclamació de la República Catalana.Aquesta va ser votada i aprovada per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 vots en blanc, i l'absencia dels 52 diputats de l'oposició constitucionalista com a mesura de protesta. Segons el seus partidaris, a partir d'aquesta data Catalunya va esdevenir un nou estat. Una hora després de la seva declaració, el Senat espanyol va aprovar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució amb les mesures que suspengueren l'autogovern de Catalunya, cessant-ne el president i consellers i dissolent el Parlament. Aquestes mesures i la manca de reconeixement originaren que la República no s'arribés a implementar.