Parlament del president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor (Trobada '19)

Xavier Amor
President de la Federació de Municipis de Catalunya

Molt bon dia a tots i a totes. Mentre van baixant els alcaldes i alcaldesses, primer de tot gràcies a Alcaldes.eu per la invitació i per aquesta trobada entre amics, entre gent compromesa pel municipalisme. Jo volia simplement, perquè veia també en el programa les intervencions que hi havia, avui les més importants són les que segurament ja s’han fet que són la veu del municipalisme, de l’experiència, de la gent que marxa. Abans deia, quan hem entrat, amb el conseller ens fèiem una abraçada, i l’anava repetint i ell deia que anava bé fer-se abraçades per l’energia i jo deia: “avui hi ha energia tranquil·la i energia excitada, els que marxen que segurament van amb més tranquil·litat i els que intentem continuar”. Però de totes maneres energia, i jo crec que és important, i força, que és el que hem de tenir per encarar els anys que venen i els reptes que venen. 
 
Quaranta anys de transformació dels nostres pobles, de les nostres viles, de les nostres ciutats, sent, com s’ha dit aquí, protagonistes d’aquests quaranta anys, en un moment on tot està tan mogut, tan convuls, a nivell internacional, nacional, local, tot està tan mogut, protagonistes d’aquests quaranta anys, d’aquestes transformacions que han viscut els nostres espais on passen les coses, que no deixen de ser els nostres municipis, allò de prop que ens toca. En diferents revolucions, jo crec que aquesta transformació s’ha fet o s’ha anat vivint en diferents revolucions, segurament hi havia una primera revolució que era aquella revolució democràtica, començàvem, una etapa nova de democràcia, l’any 79 amb els primers ajuntaments on tot estava, com aquell qui diu, per fer i de forma més important la vessant aquesta més democràtica.  Després, una revolució de serveis que gràcies als plans d’inversió ens van permetre fer aquells serveis bàsics, necessaris, els claveguerams, allò que no es veia, i que ara diem que sembla que no doni vots, però que són tan necessaris en els nostres pobles i ciutats. Després, jo crec que va haver-hi una altra etapa de revolució, dels equipaments, on hem fet escoles, instituts, centres cívics, on hem fet espais on la gent s’ha retrobat, on els veïns s’han retrobat i també la última revolució que és la del benestar, la d’intentar que les famílies del nostre municipi visquin millor. 
 
Però els nous reptes són complexos, són complicats, necessiten de molt compromís. El que avui es respira també aquí per encarar, sobretot una revolució que ha de ser aquesta de la convivència, aquesta de la igualtat entre tots i totes perquè és veritat que encara en els nostres pobles i ciutats, i abans ho parlàvem amb el Lluís Tejedor, hi ha una part important de la ciutadania que no està encara amb les mateixes condicions que tothom. 
 
I avui toca també agrair, jo crec que avui toca fer un agraïment als homes i dones que, com alcaldes i alcaldesses, i que ara deixeu pas, heu fet de líders, heu liderat el vostre projecte, el vostre municipi, però heu fet de líders també de la vostra ciutadania, dels vostres veïns i veïnes, molts us heu sentit segurament molt acompanyats per la gent del vostre poble. També, i aquest és un agraïment personal perquè de molts de vosaltres he après molt, el paper de mentor, el paper de mestre que heu fet molts de vosaltres. Cada vegada més mirem què fa l’alcalde o alcaldessa per veure si podem millorar el que estem fent nosaltres per tant això també és veritat. I després, un agraïment a l’entrega que heu fet, és a dir, s‘ha dit també aquí, Catalunya és un país que té pobles molt petits i per tant encara queden alcaldes i alcaldesses que no tenen sou, que van amb les claus de tots els equipaments a la butxaca, que obren i tanquen ells i per tant aquest també és un reconeixement que avui cal fer, a l’entrega que homes i dones fan en el seu dia a dia per tirar endavant els nostres municipis. 
 
Jo, simplement vull acabar, en nom de la Federació de Municipis de Catalunya, fent l’agraïment que toca a tots vosaltres, als que continueu, molta sort, tot i que abans fèiem broma i dèiem molta sort no, molts vots, i als que doneu un pas al costat moltes gràcies per la vostra entrega i per la vostra estima al municipalisme. Gràcies.