Tres investigadors que fan recerca a Catalunya obtenen fons de la UE per explorar el potencial comercial dels seus treballs
La UE ha destinat un total de 9,3 milions d'euros a 62 investigadors del Consell Europeu de Recerca
 
El Consell Europeu de Recerca acaba de destinar 9,3 milions d'euros a 62 investigadors que ja havien rebut ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) amb una beca "proof of concept" que els servirà per explorar el potencial comercial  o social de les seves descobertes finançades amb fons de l'ERC. En aquesta convocatòria s'atorga la beca "proof of concept" número 1.000 des de l'inici d'aquest programa al 2011  i que ha rebut l'investigador Miguel González Herráez, que treballa a la Universitat d'Alcalà.
 
Entre tots els investigadors seleccionats n'hi ha tres que estan desenvolupant els seus projectes a Catalunya: Francisco Javier oliver, del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (Cimne); Teresa Puig, de l'Agència estatal del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC); i Jordi Sort, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 
Carlos Moedas, comissari de Recerca, Ciència i Innovació ha afirmat: "Europa excel·leix en convertir els diners en bona ciència però encara ha de millorar la seva capacitat per convertir la ciència en diners i beneficis per a la societat. Durant els darrers vuit anys, les beques proof of concept de l'ERC han ajudat a investigadors de primer nivell a avançar en el món de l'emprenedoria. Crec que el nou Consell Europeu de la Innovació també els podrà ajudar en els seu esforços".
 
El president de l'ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon, ha comentat: "Aquesta fita mostra una vegada més que molts investigadors ajunten de manera espontània la recerca i la innovació. La recerca finançada per l'ERC és una inversió a llarg termini que posa els fonaments per a la indústria i els serveis del futur. Les beques Proof of concept ajuden als investigadors de l'ERC a portar les seves descobertes al mercat i a la societat".
 
La beca número 1.000
 
L'ajut "Proof of Concept" es concedeix a investigadors que ja hagin estat becats pel  Consell Europeu de Recerca, està valorat en 150.000 euros i té l'objectiu d'ajudar els investigadors a explorar el potencial comercial i social de la seva recerca. Aquests diners es poden utilitzar de diverses maners, per exemple, per explorar oportunitats comercials, preparar patents o verificar la viabilitat pràctica dels conceptes científics. Recentment, per exemple, el  Vall d'Hebron va anunciar el desenvolupament d'un fàrmac innovador contra el càncer i l'investigador principal del projecte, Joan Seoane, va afirmar que els ajuts proof of concepts de l'ERC "havien estat clau per convertir la recerca en un fàrmac".
 
Ara, el professor González Herráez ha obtingut la beca "Proof of concept" número 1.000, el seu projecte consisteix en el desenvolupament d'una nova classe de sensors que utilitzen cables de fibra òptica convencionals. Aquests sensors tenen una àmplia gamma d'aplicacions en nous camps des de la biomètrica fins a les xarxes intel·ligents. En el seu cas s'ha concentrat en la sismologia, el projecte permetria monitoritzar un tram de 50km o més i generar informació a partir de milers de punts de medició. La solució proposada permetria desplegar un gran número de sensors en zones que actualment no estan vigilades. Un altre gran avantatge és que la gran majoria dels cables de fibra òptica utilitzats a tot el món per a les comunicacions poden acollir el sensor proposat. El sistema es provarà primer en un cable submarí davant de la costa grega.
 
Els altres 61 projectes seleccionats en aquesta ronda de finançament cobreixen una gran varietat de temes des de processos per a la medicació personalitzada fins a una app per a nens que pateixen sinestèsia. Podeu veure més exemples aquí.
 
Els investigadors que rebran els ajuts treballen a 15 països diferents: Àustria (1), Bèlgica (3), Finlàndia (2), França (6), Alemanya (4), Grècia (2), Irlanda (2), Israel (3), Itàlia (9), els Països Baixos (8), Romania (1), Espanya (4), Suïssa (5) i el Regne Unit (10).
 
Més informació