El ballarí i coreògraf català Roberto Olivan participa en una de les primeres estades del nou ‘Erasmus per a artistes’ de la UE
La Unió Europea ha posat en marxa un projecte pilot per promoure la mobilitat dels artistes arreu d’Europa. Aquest ‘Erasmus per a artistes’ finança estades d’entre 15 i 85 dies en un altre país a creadors en l’àmbit de les arts visuals i les arts escèniques. El programa s’ha batejat com a i-Portunus i un dels artistes seleccionats en les primeres convocatòries és el ballarí i coreògraf  català Roberto Olivan.
 
Olivan és un dels artistes seleccionats per participar en les primeres estades finançades pel programa i-Portunus de la UE. El mes d’abril es va llançar la primera convocatòria perquè els artistes presentessin els seus projectes de mobilitat i des de llavors se n’han seleccionat 253. Ara mateix està oberta oberta, fins el 5 de setembre, la darrera convocatòria del 2019. En total, aquest any la Comissió Europea destinarà 1 milió d’euros per a aquest projecte pilot de mobilitat d’artistes i el 2020 ja està previst que l'i-Portunus tingui continuïtat amb 1,5 milions d’euros més de finançament. 
 
Roberto Olivan, que també és director del Festival Deltebre Dansa i fundador i director artístic de la companyia R.O.P.A., farà una estada a Porto (Portugal) del 23 de setembre al 8 de novembre d’aquest any. En conèixer el resultat de la convocatòria del programa i-Portunus, Olivan es mostrava "molt afortunat per aquesta oportunitat”. El coreògraf també valorava molt positivament la iniciativa de crear un ‘Erasmus per a les arts'. “En el context actual, crec que facilitar la mobilitat dels artistes en l'àmbit europeu és una decisió molt encertada de la Unió Europea”, explicava. 
 
Finalista al premi de l’Associació Europea de Festivals
La selecció del seu projecte en el marc de l’i-Portunus no és l’única bona noticia relacionada amb la UE que ha tingut darrerament el ballarí. I és que el Festival Deltebre Dansa ha estat seleccionat entre els 24 finalistes dels premis EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) que concedeix l’Associació Europea de Festivals i que compten amb el suport de la Comissió Europea.  La gal·la dels premis tindrà lloc a Brussel·les el 26 se setembre.
 
De fet, Olivan és un creador que, des dels inicis, ha desenvolupat la seva carrera transcendint fronteres. Es va formar a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’escola P.A.R.T.S. de Brussel·les. I és també a la capital belga on neix la companyia R.O.P.A. – Roberto Olivan Performing Arts-, el 2001. El Festival Deltebre Dansa, que dirigeix, és un esdeveniment internacional que se celebra cada any des del 2004 i per on han passat alguns dels millors ballarins i companyies del món.
 
Ha rebut, entre d’altres, el Premi Nacional de Cultura 2014, el Premi Ciutat de Barcelona 2013, el Premi FAD Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals 2012, i el Premi a la Creació Contemporània SACD 2001 (Bèlgica) de la Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, a més de diverses nominacions.
 
Un projecte pilot que vol consolidar-se
La iniciativa i-Portunus forma part del programa Creative Europe, que és el programa marc per a la cultura de la UE. La Comissió Europea ha proposat que aquesta iniciativa per facilitar la moblitat dels artistes arreu de la UE passi de ser un projecte pilot a una acció permanent en el marc del nou paquet pressupostari plurianual que s’ha d’adoptar per 2021-2027. 
 
Més informació