Mor Joan Antoni Solans
Joan Antoni Solans, un dels grans urbanistes de Catalunya, va morir ahir als 79 anys atropellat per un cotxe a Calella de Palafrugell. L’accident va passar al migdia quan, per motius que s’investiguen, un turisme conduït per un turista va envestir-lo quan estava descarregant l’equipatge del seu cotxe a les portes de l’hotel Sant Roc.
 
Solans va ser director general d’Urbanisme del Departament de Política Territorial i Obres Públiques del 1980 al 1997, quan el govern era presidit per Jordi Pujol, i del 1997 al 2000 va ser director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. També va ser director dels treballs del pla general metropolità de Barcelona i entre els anys 1977 i 1980 va ser delegat de Serveis d’Urbanisme a l’Ajuntament de Barcelona. Com a responsable d’Urbanisme de la Generalitat, va controlar els plans de molts ajuntaments, motiu pel qual va haver d’enfrontar-se a força alcaldes, entre els quals, Pasqual Maragall quan liderava Barcelona i l’Àrea Metropolitana.
 
Solans, arquitecte per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (1965), va ser col·laborador en l’estudi d’arquitectura de Manuel Ribas Piera i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia. És un dels arquitectes que han influït més en les noves generacions d’urbanistes i dels qui han dibuixat la Catalunya actual. Va ser condecorat amb la creu de Sant Jordi el 2003 i des del 2005 era membre de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Professor associat de dret administratiu de la Universitat Pompeu Fabra, va confegir el Programa d’Actuació Urbanística Municipal de Vic (2004) i el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Puigcerdà (2005). També va fer d’assessor a Projectes territorials del Bages. Era professor del màster Barcelona Architecture de la Fundació UPC i coautor del llibre Gaudí 2002. Miscelánea.