El Pla Juncker dona suport als projectes de recerca en mobilitat elèctrica de l'empresa catalana QEV Technologies

El BEI i QEV Technologies conjuminen forces per promoure una mobilitat més neta i més sostenible

El BEI finança la creació de prop de 150 llocs de treball directes

L'acord té l'aval del pla Juncker

El BEI participa per segona vegada a la Web Summit de Lisboa, la principal conferència tecnològica del món

El Banc europeu d'inversions (BEI) concedeix a QEV Technologies 17 milions d'euros en forma de quasicapital (fons assimilables a fons propis) per finançar les seves activitats de recerca i desenvolupament (R+D). Actualment, QEV Technologies està dissenyant sistemes de propulsió elèctrica per a petits vehicles de transport urbà, vehicles elèctrics en general, sistemes de recàrrega ràpida i vehicles de Fórmula E. L'acord ha estat signat avui mateix a la Web Summit de Lisboa per la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i pel director executiu (CEO) de QEV Technologies, Miguel Valldecabres. A més, el projecte té l'aval del Fons europeu d'inversions estratègiques (EFSI), principal eina del pla d'inversions per a Europa, també conegut com a pla Juncker.

QEV Technologies és una empresa tecnològica ubicada a Montmeló que produeix components de vehicles elèctrics, que van des del disseny de vehicles de Fórmula E fins a la fabricació de kits per convertir minibusos no elèctrics en elèctrics o la producció de minibusos totalment elèctrics. Els coneixements adquirits en el sector de les competicions esportives han permès que QEV Technologies esdevingui el soci tecnològic de tot un plegat de fabricants d'automòbils, com ara els Hispano-Suiza, que estan dissenyant cotxes totalment elèctrics.

La inversió del BEI no només contribuirà a impulsar la mobilitat sostenible i a lluitar contra el canvi climàtic, sinó que, a més, crearà llocs de treballs. Segons les previsions, els efectius totals de QEV Technologies passaran dels 100 empleats actuals a prop de 250 d'aquí al 2023, uns 215 dels quals participaran en activitats de R+D i en activitats d'enginyeria.

«És un plaer poder estar aquí a la Web Summit per donar suport a les activitats de R+D d'una empresa espanyola que es dedica a promoure, a Europa i fora d'Europa, un sistema de transport més net. El BEI vol fomentar inversions innovadores que contribueixin a impulsar la transició cap a una economia hipocarbònica que ajudi a combatre el canvi climàtic i fomenti el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. La Web Summit és el lloc ideal per signar acords de finançament de projectes innovadors, com ara els que dissenya QEV Technologies, que responen sense cap mena de dubte al compromís del BEI de posar a l'abast el finançament i els recursos necessaris per lluitar contra el canvi climàtic», ha declarat avui la vicepresidenta del BEI i responsable de les operacions del BEI a Espanya i Portugal i de la seva política climàtica, Emma Navarro.

«L'acord que avui signem a la Web Summit és un exemple més del suport del pla Juncker a la recerca, al desenvolupament i a la innovació a la UE. A més, aquesta inversió del BEI permetrà que QEV Technologies pugui contractar 150 empleats. Cal recordar que les inversions impulsades pel pla Juncker ja han generat 1,1 milions de llocs de treball en el mercat laboral europeu. Aquesta és, doncs, una molt bona setmana per a la tecnologia europea: moltes gràcies, Web Summit!», ha declarat avui també el comissari europeu responsable de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.

«El finançament del BEI ens ajudarà a accelerar la innovació en l'àmbit de la mobilitat elèctrica i ens permetrà ampliar la nostra gamma de productes perquè puguin tenir un gran impacte en l'electrificació a tot arreu del món. Vista l'experiència adquirida en el disseny de vehicles elèctrics de competició, tenim previst de continuar desenvolupant noves tecnologies que després es faran servir en els diversos projectes en què estem treballant en col·laboració amb les grans marques d'automoció. Per tant, estem molt orgullosos pel fet que el BEI hagi confiat en els nostres projectes de R+D i ens vulgui acompanyar tot al llarg d'aquesta aventura. No hi podria haver cap altre lloc més emblemàtic que la Web Summit, la conferència tecnològica més important d'Europa, per donar publicitat a aquesta empenta a la mobilitat elèctrica», ha declarat avui també el CEO de QEV Technologies, Miguel Valldecabres.

Gràcies a la inversió del BEI, QEV Technologies podrà intensificar les seves activitats d'innovació i dissenyar solucions de mobilitat més netes i sostenibles que contribueixin a lluitar contra el canvi climàtic, una de les màximes prioritats de la UE. D'altra banda, QEV Technologies continuarà fabricant kits especialment dissenyats per electrificar vehicles de transport públic a Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica. A Filipines QEV Technologies ja ha equipat deu minibusos (GET) i uns quants Jeepneys, els vehicles de transport públic més populars del país, que només a Manila produeixen 3 654 tones de CO2 al dia, amb kits elèctrics que en reduiran dràsticament les emissions. A més, a final d'any QEV Technologies té previst de desplegar a Manila cent minibusos elèctrics més i fins a 10 000 unitats l'any a tot arreu del món.

Rerefons

El Banc europeu d'inversions (BEI) i la política europea de lluita contra el canvi climàtic

El BEI és un dels principals proveïdors mundials de fons amb què es financen projectes que ajuden a lluitar contra el canvi climàtic. L'objectiu del BEI és mobilitzar tot el finançament que calgui per mantenir l'escalfament global per sota dels 2°C i limitar en un 1,5°C l'augment previst de la temperatura de conformitat amb els objectius de l'acord de París. A la cimera de l'ONU sobre l'acció climàtica que es va celebrar aquest mes de setembre a Nova York, el grup BEI va anunciar la seva intenció d'incrementar gradualment fins al 50 % d'aquí al 2025 el finançament que dedica als objectius relacionats amb el canvi climàtic i el medi ambient i d'invertir-hi d'aquí al 2030 fins a 1 bilió d'euros. A més, també va anunciar la seva intenció d'adaptar totes les seves activitats financeres als objectius de l'acord de París.

El BEI és l'entitat de crèdit a llarg termini de la Unió Europea, propietat dels estats membres, que concedeix finançament a llarg termini per dur a terme els objectius polítics de la UE. El 2018 les pimes i empreses de mitjana capitalització espanyoles van ser les que més ajuts del BEI van rebre a tota la UE. El BEI va concedir a les pimes espanyoles més de 4 800 milions d'euros, la qual cosa representa el 57 % de les inversions del grup BEI en aquest estat membre. Aquest finançament permetrà que més de 82 600 empreses espanyoles, que donen feina a prop de 766 000 treballadors, puguin dur a terme els seus projectes d'inversió.

El pla d'inversions per a Europa, conegut com a pla Juncker, és una de les principals prioritats de la Comissió Europea. El seu objectiu és impulsar la inversió, la creació de llocs de treball i el creixement fent un ús més intel·ligent dels recursos financers, eliminant els obstacles a la inversió i oferint visibilitat i assistència tècnica als projectes d'inversió.

La principal eina del pla Juncker és el Fons europeu d'inversions estratègiques (EFSI), que concedeix garanties de primera pèrdua i permet que el BEI pugui invertir en molts més projectes de risc. Segons les previsions, els acords de finançament de l'EFSI mobilitzaran més de 439 400 milions d'euros en inversions, inclosos 49 100 milions d'euros a Espanya, i donaran suport a més d'un milió de pimes i empreses emergents dels vint-i-vuit estats membres. Les inversions impulsades pel pla Juncker han fet créixer un 0,9 % el producte interior brut de la UE i han creat 1,1 milions de llocs de treball més del que s'havia previst. El 2022 el pla Juncker haurà fet créixer el PIB de la UE en un 1,8 % i haurà creat 1,7 milions de llocs de treball.

En aquest enllaç trobareu més informació sobre els resultats del pla Juncker.

QEV Technologies

QEV Technologies és una empresa capdavantera en matèria de mobilitat elèctrica. El seu director d'operacions (COO), Joan Orús, va iniciar la seva aventura ara fa vint anys quan va crear el primer cotxe elèctric solar que va competir en els llacs de sal d'Austràlia. Actualment, QEV Technologies té tres segments de negoci: les competicions de Fórmula E, el disseny de vehicles elèctrics complets o de sistemes de propulsió destinats a d'altres clients de la indústria de l'automoció, i la creació de kits elèctrics per convertir minibusos no elèctrics en elèctrics o produir minibusos totalment elèctrics. Amb la seva tecnologia d'avantguarda en matèria de motors elèctrics, les seves bateries, les seves unitats de control elèctric o els seus coneixements de dinàmica, QEV Technologies està superant els límits actuals dels vehicles elèctrics.

Sobre la Web Summit

La Web Summit és una conferència tecnològica que se celebra cada any a Lisboa i té més de 70 000 participants. És una de les principals i més importants conferències tecnològiques del món