El Pacte dels Alcaldes: una força central per accelerar la transició cap a un futur més verd
L’11 de desembre, la Comissió Europea va presentar el ‘Pacte Verd Europeu’, un pla integral que inclou 50 mesures per portar Europa a una trajectòria neutral pel clima cap al 2050. El pla aborda els problemes climàtics des d’una perspectiva integrada i holística, abastant tots els sectors, des de l’energia fins al transport, la mobilitat, la indústria, els edificis, els residus, la biodiversitat, el comerç internacional, la contaminació de l’aire i fins i tot l’economia i les finances.

La Comunicació sobre el Pacte Verd Europeu esmenta el Pacte dels alcaldes de la UE com una "força central" per "proporcionar assistència a ciutats i regions que vulguin comprometre's a compromisos ambiciosos en polítiques climàtiques i energètiques" i "una plataforma essencial per compartir bones pràctiques sobre com implementar el canvi localment”.

Els signants del pacte demostren un profund nivell de compromís amb els objectius climàtics i energètics de la Unió Europea. Molts d’ells van encara més lluny en els objectius de reducció d’emissions. A més, ciutats com Nantes, Lovaina, Rotterdam i altres, han liderat el camí creant noves formes de governança climàtica i energètica, contribuint a aprofundir i accelerar la transició cap a un futur més ecològic.

Un Pacte Europeu sobre el Clima hauria de basar-se en el Pacte dels Alcaldes per crear aliances locals per a la transformació social i ecològica, mentre que es garanteix que les polítiques de canvi de joc siguin recolzades pels ciutadans europeus.

* A text from 'the Covenant of Mayors'