Croàcia i Itàlia intercanvien idees sobre sostenibilitat i adaptació climàtica
Els equips municipals de Zadar (Croàcia) i Udine (Itàlia) s’han reunit en el marc del programa d’agermanament dins el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia de la Unió Europea per compartir idees sobre sostenibilitat i adaptació climàtica.
 
Zadar: 10 anys de progrés en acció climàtica
Durant els darrers deu anys, Zadar ha fet un gran avenç en la sensibilització sobre el desenvolupament sostenible i l’adaptació  climàtica, i s’ha convertit en una de les ciutats capdavanteres de Croàcia en aquest àmbit. És signant del Pacte dels Alcaldes des del 2012 i el 2019 es va unir a la iniciativa Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia. Segons l’informe complet del SEAP del 2018 sobre emissions, Zadar va reduir un 19% les emissions de CO2.
 
Zadar ha donat a conèixer a Udine el seu Pla d’Acció de l’Energia Sostenible i l’Estratègia de Solucions Basades en la Natura. La visita ha continuat amb “Saludant el Sol” i “Òrgans del mar”, dos projectes únics que mostren com fer intervencions sostenibles a les ciutats amb solucions arquitectòniques innovadores, i que al mateix temps fomenten el desenvolupament turístic.
 
"Saludant el Sol" és una famosa atracció turística, però també una petita central solar amb una potència total de 15,2 kW. La producció anual d’electricitat de la instal·lació és de 6.000 a 8.000 kWh. “Òrgans del Mar” és un objecte artístic sonor arquitectònic i un instrument musical experimental, interpretat per les ones del mar gràcies als tubs submarins. Els dos projectes han rebut nombrosos premis, com ara el premi europeu a l’espai públic urbà (primer lloc) i el premi a les millors pràctiques del Consell d’Europa en regeneració de les ciutats costaneres (tercer lloc).
 
Els participants també han visitat el Centre Esportiu Višnjik, un modern edifici que utilitza energia solar per a la calefacció de l'aigua de la piscina i on es va reconstruir la sala de caldera existent per utilitzar el gas natural com a font d'energia per escalfar. Zadar també ha introduït als seus convidats italians les millors especialitats gastronòmiques de la regió croata de Dalmàcia.
 
Més projectes d’interès presentats durnat ja jornada
 
  • Projecte EU Cities Adapt
  • Gestió de zones verdes i cadastre verd de la ciutat de Zadar
  • Projecte EmpowerMed
  • Instal·lació d’estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics
  • SECAP 2030 - Projecte C4S
  • Projecte EnerMo
  • Desenvolupament sostenible a Udine presentat per un membre de la delegació italiana
  • Sistema d’informació de gestió d’energia
 

* A text from 'the Covenant of Mayors'