Lahti, Finlàndia: els ciutadans són recompensats per conductes respectuoses amb el clima
Per accelerar la reducció de les emissions de carboni, la ciutat finlandesa de Lahti ofereix als ciutadans bitllets i menjar de transport gratuïts com a recompensa per ser "ciutadans ecològics". I per a això, els ciutadans fan ús d’una aplicació dedicada.
 
La iniciativa "CitiCap", finançada per la Unió Europea, convida els habitants a fer un seguiment de les seves emissions de carboni en desplaçar-se o viatjar, mitjançant una aplicació que detecta si utilitzen un cotxe o transports públics, a peu o en bicicleta. Cada setmana, els ciutadans voluntaris obtenen una "quota de carboni" que, si no s'utilitza en el termini establert, es converteix en "euros virtuals" que poden utilitzar per accedir a la piscina, als bitllets d'autobús o a un tros de pastís cafès de la ciutat.
 
"Lahti encara depèn molt dels cotxes, el nostre objectiu és que, el 2030, el 50% de tots els viatges es facin per mitjans de mobilitat sostenible", va dir a l'AFP, la directora de projecte, Anna Huttunen. Actualment, el 44% dels viatges a la ciutat es consideren "sostenibles".
 
L'objectiu a llarg termini de la iniciativa és desenvolupar un nou mètode que fomenti els comportaments ecològics, fent ús d'un sistema de comerç individual de drets d'emissions de carboni que altres ciutats puguin replicar, expliquen els fundadors. Si superen la quota, paguen, però si emeten menys de l’import fixat, poden vendre l’excedent.
 
De mitjana, un ciutadà de Lahti "emet 21 quilograms de CO2 equivalent a la setmana", segons el responsable de la investigació Ville Uusitalo. L’aplicació planteja el repte de reduir les emissions en 1/4, que correspon a substituir un viatge en cotxe de 20 km per l’equivalent en transport públic o en bicicleta. "Podeu guanyar fins a dos euros (a la setmana) si les vostres emissions relacionades amb el transport són realment baixes. Però aquesta tardor, tenim la intenció de reduir aquest preu en deu", explica Ville.

*Text del Pacte dels Alcaldes.