I els guanyadors dels premis LIFE 2020 són...
30.10.20


El 21 d’octubre, la Setmana Verda de la UE va acollir la cerimònia virtual de lliurament dels premis LIFE 2020
 
Els premis LIFE reconeixen els projectes LIFE més innovadors, inspiradors i eficaços en els camps de la protecció de la natura, el medi ambient i l’acció climàtica.
 
Els projectes guanyadors van ser seleccionats d'entre 15 finalistes per la seva destacada contribució als avenços ambientals, econòmics i socials. Els premis van distingir els guanyadors de tres categories diferents d'Eslovènia (Natura), Portugal (Medi ambient) i Hongria (Acció climàtica). Un premi especial que va reconèixer l’èxit de l’adaptació a COVID-19 va ser per a un projecte italià pel seu treball en temps de crisi del coronavirus.
 
Premi a la vida per la natura:
LIFE DINALP BEAR (Eslovènia): l’equip va gestionar i supervisar les poblacions d’ós bru al nord de Dinarides i al sud-est dels Alps. En general, hi ha hagut una reducció del 43% en els atacs d'ovelles, mentre que el nombre d'óssos afectats pel trànsit també disminueix un quart. També han disminuït els conflictes d’ós humans, mentre que les actituds envers els óssos han millorat als països socis de Croàcia, Itàlia, Àustria i Eslovènia.
 
Premi LIFE al medi ambient:
Flaw4Life (Portugal): els socis del projecte van crear un mercat alternatiu per a fruites i verdures massa petites, massa grans o massa lletges per vendre-les en establiments habituals. El seu treball ha reduït el malbaratament alimentari en més de 2 300 tones fins avui, una quantitat comparable a la quantitat anual d'aliments no utilitzats de 13.000 persones. Aquest projecte també va ser el més popular entre el públic i li va valer el premi LIFE Citizens ’Prize.
 
LIFE Award for Climate Action:
FIRELIFE (Hongria): l’equip va ensenyar a professors, treballadors socials, agricultors i experts en prevenció d’incendis forestals a millorar la prevenció d’incendis forestals a tot el país. Com a resultat, el nombre d'incendis forestals va disminuir gairebé un terç i la superfície danyada va caure gairebé un 90%. Altres països poden seguir la llista de verificació de FIRELIFE per desenvolupar els seus propis sistemes i eines de prevenció d’incendis.
 
Adaptació al premi COVID-19:
Hi ha un vincle clar entre la salut humana, el medi ambient i el clima, i aquestes interdependències van ser el focus de diversos projectes LIFE. Un premi especial adaptant-se al COVID-19 va ser per al projecte PrepAIR d’Itàlia per la seva tasca en temps de crisi del COVID.
 
LIFE PrepAIR es va proposar controlar i millorar la qualitat de l’aire de 23 milions de persones a la vall del Po. Quan va arribar la pandèmia, l'equip va ajudar un altre projecte italià a investigar el vincle entre la contaminació de l'aire i la propagació de COVID-19, així com l'impacte del bloqueig sobre la contaminació de l'aire i els gasos d'efecte hivernacle. Els resultats haurien d’augmentar la comprensió de les dinàmiques complexes que causen contaminació a la vall del Po. Això ajudarà les autoritats a adoptar millors estratègies per millorar la qualitat de l'aire a la regió. L’equip de LIFE PrepAIR també va publicar el seu programa PrepAIRed! materials educatius per a ús dels professors durant el tancament.


*Text del Pacte dels Alcaldes