Models de governança per a la neutralitat climàtica: què aprenem de les ciutats del Pacte
6.11.20


En una sessió organitzada amb el Comitè de les Regions en el marc de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, vam convidar a diversos dels nostres signants a compartir la seva experiència en la implementació de models participatius de governança per combatre el canvi climàtic
 
Per a Rafal Trzaskowski, alcalde de Varsòvia i ponent del Comitè de les Regions sobre el Pacte climàtic de la UE, el pacte climàtic és un mitjà per assolir l'objectiu de neutralitat climàtica. Destaca la necessitat d'una col·laboració més estreta entre les autoritats locals i la UE, i la importància de posar a disposició de les autoritats locals fons de la UE. L’alcalde Trzaskowski diu que el pacte europeu sobre el clima ‘hauria de ser un facilitador per a una cooperació més estreta entre les autoritats locals i regionals i les institucions europees” i que hauria d’actuar com a paraigua per a diferents iniciatives sobre el clima.
 
La ciutat finlandesa de Turku té previst assolir la neutralitat climàtica el 2029 i esdevenir positiva per al clima el 2030, segons informa l'alcaldessa, Minna Arve. Turku ha estat capaç de reduir a la meitat les seves emissions de carboni en comparació amb els nivells del 1990, alhora que va fer créixer l'economia. A més, la ciutat ho fa implicant a la gent, com ara donar la possibilitat d’utilitzar bicicletes de ciutat durant tot l’any, crear habitatges per a estudiants amb un consum d’energia positiu i oferir als ciutadans una calculadora de petjada de carboni perquè puguin fer el seu propi pla per a la vida diària amb baix contingut de carboni .
 
Mohamed Ridouani, alcalde de la ciutat belga de Lovaina, afirma que la ciutat ha tingut pràctiques reeixides pel que fa al seu model d’innovació i governança inclusiu ‘Lovaina 2030’, que inclou empreses, governs locals, institucions del coneixement i societat civil. Lovaina ha creat una organització, Lovaina 2030, en la qual cadascun d'aquests grups d'interès (i un grup semipúblic) té un 20% dels vots per configurar la forma en què la ciutat organitza la seva acció climàtica i energètica. Junts, aquests grups coordinen els plans climàtics de la ciutat, en cooperació amb l’administració de la ciutat.
 
Si voleu saber més sobre els plans de les ciutats del Pacte i escoltar altres discursos de Charles Fournier (vicepresident del Centre Val de Loire-Region), membre del Consell Regional de la Joventut Stécy Dyvrande i Máirtín Ó Méalóid (gerent de Cape Clear Island Cooperative a Irlanda), podeu veure l'enregistrament de la sessió a l'EWRC aquí.