ESMORZARS ALCALDES.EU

“I si som independents, què passa amb els municipis?”Quin paper tenen els municipis en el debat sobre la independència?

Es podran arreglar les finances locals amb una nova gestió des de la Generalitat?

Com quedaran les competències que fins ara es portaven des de l’estat?

Com es podria articular el federalisme dins d’una futura reforma constitucional i com afectaria als municipis?

Com es gestionarà tot plegat des dels municipis?
Barcelona, 7 de novembre de 2012
HOTEL CONDES DE BARCELONA • Passeig de Gracia 73

Per assistir com a oïent
Places molt limitades


Interessats posin-se en contacte:
emartinez@presston.com


La imparable onada independentista desfermada a partir de la multitudinària manifestació de l’11 de Setembre, i l’escalada d’esdeveniments que han anat precipitant uns escenaris polítics fins ara insòlits, ha posat de relleu que el sentiment havia estat latent durant molt de temps i que més enllà
del difícil camí que portarà Catalunya a assolir un estat propi (o no), totes les institucions han tingut molt a veure amb un moviment que es va generar des del poble, no des de les institucions que governen el país.

O millor dit, dels mateixos municipis. La primera espurna que va generar aquest corrent va arrencar precisament d’un poble de poc més de 8.000 habitants, Arenys de Munt, que ara fa tres anys, el setembre de 2009 va ser el primer en organtizar una consulta sobre la independència. Allò va ser el
punt de partida que va encendre un moviment de consultes populars on només al mes següent s’hi van afegir 169 municipis, i al llarg del 2010, 346 més.

Dos anys més tard, el foc s’atiava també des de les institucions més bàsiques, i a través de l’Associació de Municipis per a la Independència, un col·lectiu que agrupa entitats locals “per tal de defensar l’assoliment dels drets nacionals de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’exercici del
dret a l’autodeterminació”. Constituïda oficialment el 14 de desembre de 2011 a Vic, és a dir, ara, encara no fa ni un any, des d'aleshores el nombre de municipis adherits no ha parat de créixer, aplegant ja més de 560 d’arreu del país.

A les adhesions de l’Associació de Municipis per a la Independència s’hi ha anat sumant aquestes darreres setmanes un degoteig d’informacions constants també des dels matixos municipis: el 26 d’agost, tretze alcaldes del Vallès Oriental enviaven una carta al President de la Generalitat per demanar-li que comenci el procés cap a la independència; el 2 de setembre pobles i ciutats de Catalunya canviaven simbòlicament el nom de “Plaça d’Espanya” per el de “Plaça de la Independència”. Això sense comptar que la gran majoria d’alcaldes, sobretot els convergents i els d’esquerra, han mostrat la seva simpatia i acceptació pel moviment independentista, i que alguns municipis ja s’han declarat independents de l’estat.

Entre la idea del sobiranisme -CiU, ERC, SI- i la idea unionista del PP, el partit dels Socialistes debat la seva posició en un federalisme on també els municipis hi haurien de dir la seva.

Més enllà d’on portarà tot plegat, s’obren un sens fi d’interrogants sobre el tema: en el cas d’una futura independència, com es gestionarà tot plegat des dels municipis? Quin paper tenen els municipis en el debat sobre la independència? Es podran arreglar les finances locals amb una nova gestió des de la Generalitat? Com quedaran les competències que fins ara es portaven des de l’estat?

Aquesta i d’altres qüestions les tractarem de resoldre en la propera trobada Alcaldes.eu.

Objectiu
El col·loqui posarà de relleu un dels principals punts d’interès dels Ajuntaments catalans. Es tracta de proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir muninipis i escenaris polítics a mida de les necessitats del ciutadà.Per assistir com a oïent

Places molt limitades


Interessats posin-se en contacte:
emartinez@presston.com