Catalunya és incubadora d’emprenedors i d’innovació
En el marc de la Festibity es presenten empreses i projectes d’innovació i amb repercussió internacional
 
Cada any la Festibity lliura diferents categories de mencions per reconèixer trajectòries i projectes vinculats a les noves tecnologies. Aquest any la Menció FiberEmprenedors, que premia l’èxit dels emprenedors, ha sigut empat entre l’empresa UWhisp i Opentrends. Aquest fet ha posat en evidència que cada cop són més les empreses innovadores en el nostre país i cada cop més difícil escollir-ne un projecte per sobre d’un altre.
 
La novetat destacable d’aquest any ha sigut el concurs FIBAPPS, promogut per FIB Alumni i patrocinat pel Mobile World Capital. El concurs era obert a tots els estudiants universitaris a nivell internacional amb l’objectiu de promoure l’enginyeria del programari en l’àmbit de la mobilitat, les aplicacions mòbils. Podem dir que és el primer concurs universitari d’àmbit mundial. El jurat format per membres de la FIB, del Mobile Word Capital i per experts del sector expliquen la sorpresa en la quantitat de propostes i sobretot en la qualitat de les mateixes. Hi ha hagut 11 finalistes, amb la participació de França, Catalunya i l’Estat Espanyol. L’equip guanyador és de París i l’aplicació guardonada es diu CLAP. Aquesta APP permet visitar una ciutat a través d’una pel·lícula i de forma interactiva. Podeu veure el vídeo a: (http://www.youtube.com/watch?v=9yQhTaeUlvY)
 
En les categories habituals de Menció FIB, Menció Honorífica, Menció Iniciativa TIC s’ha premiat al Sr. Jaume Barceló, al destacable Sr. Joan Majó i al projecte de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana per l’Ajuntament de Barcelona, desenvolupat per l’empresa CISCO. Un projecte interessant per tots i totes i que podem tenir més informació al respecte en aquest vídeo (link al vídeo).
 
L’Alcalde de Barcelona ha presidit l’acte i ha lliurat personalment la Menció FIBAPPS, una mostra més de la voluntat i l’interès per la innovació i pel sector de les TIC ple de necessitats i oportunitats reals.
 
L’11a edició de la Festibity s’ha dedicat a les Smart Cities, un mercat emergent que planteja solucions transversals per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i de les ciutats, i que cada vegada té un impacte econòmic més important. Aquesta gran festa del sector ha comptat amb l’assistència de més de 500 persones del sector de les TIC, del sector polític, universitari i econòmic i es referma un any més com la trobada per excel·lència del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació a Catalunya.
 
Per a més informació www.festibity.cat
 
Informació guardonats

www.festibity.com/festibity13/mencions.html
 
Menció FIB: És el reconeixement a una o més persones que hagin desenvolupat una tasca destacada en la vida de la FIB. Decideix el guanyador la Facultat d’Informàtica de Barcelona.
  • Jaume Barceló. Catedràtic de la FIB i de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC. Doctor en Ciències Físiques per la UAB, amb una llarga experiència com a docent i com a investigador. Responsable de projectes de transport i TIC a l’inLab FIB i molt vinculat a projectes amb la Unió Europea. Autor de més de 100 articles, editor, medalla Narcís Monturiol i premi de la ciutat de Barcelona a la innovació tecnològica.
Menció honorífica: El reconeixement a una persona, empresa o entitat que s’hagi distingit en la seva trajectòria per una contribució a les TIC de forma significativa. Decideixen el guanyador FIB Alumni i la Facultat d’Informàtica de Barcelona.
  • Joan Majó. Doctor enginyer industrial per la UPC, degà del col·legi d’enginyers industrials, alcalde de la seva ciutat, Mataró, fundador i president de Telesincro, empresa que a la dècada dels setanta va fabricar els primers ordinadors dissenyats a Estat Espanyol, ministre d’Indústria i energia, director general de la corporació catalana de ràdio i televisió, conseller assessor de la Comissió Europea, President del Cercle per al Coneixement i vicepresident de la Fundació Jaume Bofill., impulsor de moltes iniciatives empresarials, i a més a més darrerament escriu llibres
Menció Iniciativa TIC. Reconeixement al projecte d’una organització que s'hagi distingit darrerament per la seva tasca en el camp de les TIC. Decideixen el guanyador els patrocinadors de la Festibity i FIB Alumni.
  • Oficina Virtual d’Atenció al ciutadà Virtual impulsat per CISCO. El projecte premiat en aquesta edició consisteix en una oficina virtual d’Atenció Ciutadana municipal. Es tracta d’un quiosc dotat dels elements necessaris per gestionar qualsevol tràmit a través d’un sistema de telepresència. Un servei per la ciutadania que permetrà fer les mateixes gestions que el sistema presencial. Aquesta iniciativa s’emmarca en el procés de transformar la ciutat de la que parlem en un referent en el desenvolupament urbà.
Menció FIBER Emprenedors. Distingeix l’èxit dels Fibers emprenedors i reconeix el seu esperit empresarial, aposta per la innovació i la millora de la gestió com a factor clau per afrontar els reptes que imposa un entorn econòmic en constant evolució. És una menció votada, exclusivament, pels mateixos socis de FIB Alumni. Empat entre:
  • UWHISP: Empresa formada per quatres socis fundadors que surten tots de la FIB. I si bé només fa dos anys que ha estat fundada, ja han entrat en dues rondes de finançament i han rebut multitud de premis i reconeixements. El seu àmbit es focalitza en la socialització i la humanització de les xarxes socials a través dels clips d'àudio. Han creat un sistema que permet gravar, personalitzar i compartir tots els teus comentaris d’àudio a través dels teus perfils socials sense límits. I ja és d’abast internacional.
  • OPENTRENDS: enginyeria catalana especialitzada en la implantació d’arquitectures i solucions de negoci mitjançant programari lliure. En aquest cas, fundada el 2004 per tres fibres. Actualment ja té una plantilla de més de 70 enginyers, amb oficines a Barcelona, Madrid i Andorra. Agilitat, qualitat, costos reduïts i eficiència del negoci estan en l’ADN d’aquesta empresa, que a més destaca, i esdevé referència, en temes de serveis de mobilitat.
FIB APPS 2013

http://www.fibapps.net/
 
Concurs d’aplicacions obert a tots els estudiants universitaris, amb l’objectiu de promoure l’enginyeria del programari en l’àmbit de la mobilitat. Podem dir que és el primer concurs universitari d’àmbit mundial. Aprofitant que es dóna el premi en el marc de la Festibity, la temàtica d’aquesta edició està dedicada a les Smart Cities. En aquesta primera edició hi ha hagut 11 finalistes, amb la participació de França, Catalunya i l’Estat Espanyol. Un agraïment especial al jurat, format per membres de la FIB, del Mobile Word Capital i per experts del sector.
 
1r premi CLAP.
una aplicació que ens permet visitar una ciutat a través d’una pel·lícula i de forma interactiva. Aquí us deixem el vídeo:
http://www.youtube.com/watch?v=9yQhTaeUlvY.
Desenvolupada per l’Escola Audiovisual Gobelins de París
 
2n premi YourinstantApp
La segona candidatura classificada ha estat desenvolupada per la Universidad de Extremadura i està orientada a fer ús de les diferents dades incloses en el marc d’Open Data per diferents necessitats.
 
3r premi TURIKANA. Es tracta d’una aplicació que permet recórrer la ciutat de manera alternativa, com si es tractés d’un joc de rol. Ha estat desenvolupada des de la Universidade da Coruña.