Especial Energia
"El model Ribes" es vol exportar a d'altres municipis

La conscienciació ecològica, l’estalvi, i el foment de l’ocupació

Els edificis on s’utilitza la biomassa són
les Escoles de Primària, l’Institut,
la Residència d’Avis, el Casal de Cultura,
el Cap i el Pavelló


"Només aquest primer any l’estalvi de gasoil ha representat un 66%"

Marc Prat i Arrey, alcalde de Ribes de Freser

“N’estem molt contents del resultat”, conclou Prat, i potser per això Ribes de Freser ja ha rebut la visita de molts alcaldes que han vingut a interesssar-se per aquest model d’energia que pretén convertir-se en un referent"

per Albert Beorlegui - La conscienciació ecològica, l’estalvi, i el foment de l’ocupació han portat a Ribes de Freser, un municipi de 2.000 habitants del Ripollès a fer un pas molt important pel que fa a l’energia: la instal·lació d’una xarxa de distribució de calor que s’alimentarà de combustible d’origen forestal, enlloc del gasoil habitual.

“Feia temps que la idea ens rondava pel cap”, comenta l’Alcalde Marc Prat, “concretament des de la legisltura 2007-2011, però no va ser fins a l’hivern de l’any passat quan aquesta es va poder materialitzar, després d’un llarg procés de gestació”.

El nou model consisteix en una caldera, alimentada amb biomassa d’origen forestal, que calenta l’aigua. “Com que l’espai que ocupa la caldera és considerable i no es tractava de col·locar una caldera a cada equipament que el necessités, es va decidir fer-ne una de central a partir de la qual anés distribuint l’energia als diferents centres”, aclareix Prat. Sortosament, els equipaments triats estan ben a prop, pel que la xarxa de distribució només ocupa 736 metres linials. Els edificis on s’utilitza la biomassa són les Escoles de Primària, l’Institut, la Residència d’Avis, el Casal de Cultura, el Cap i el Pavelló.

El model s’alimenta de fusta, i aquesta sorgeix dels boscos de la zona. L’Alcalde Marc Prat apunta que “Al Ripollès es va crear en el seu moment un Consorci de Getió de d’Espais Naturals, format per la Generalitat, la Diputació i els Ajuntaments de la zona, i el cert és que Ribes disposa d’una gran extensió de terreny forestal que als darrers anys s’estava embrutant per la disminució de l’activitat ramadera i forestal, però també perquè no es disposen de recursos per mantenir–ho  net”.  

El projecte de la biomassa doncs, ha resultat molt útil perquè no només situa el municipi com un referent de sostenibilitat, sinó que la matèria primera sorgeix dels boscos de la zona, aprofitant una fusta que no té valor comercial i que la seva recollida ajuda a preservar l’entorn. Només al primer any, s’ha consumit unes 425 tones d’estella. “I de rebot, no es pot oblidar el que representa de generació d’ocupació per part de la gent que recull la fusta”, afegeix Prat.

¿Todavía recuerdas Encaje Vestidos De Novia? Bueno, ella es uno de los muchos personajes de Disney Princess. Ella es popular como una hija de paso que finalmente se casó con un príncipe en la historia. Cuando ella iba a encontrar a un príncipe en la primera vez, la madre de hadas la ayudó con el vestido azul blanco del encanto y un par de zapatos de cristal. Esa es la historia de una chica, ya sabes. Y se convierte en una historia verdadera en su boda con una princesa preciosa estilo encaje vestidos de novia tener.

I pel que fa als números?
La inversió ha costat un milió d’euros. “Com que naturalment no hi ha recursos per afrontar aquesta quantitat, la Generalitat ha subvencionat el projecte amb un 30% del pressupost, i la resta, ha sorgit en règim d’explotació a través de la concessió d’una empresa privada que explotarà el servei durant 21 anys, acabats els quals, revertirà a favor de l’Ajuntament.

“Si valorem només els consums d’energia, tant el de gasoil, com el de la biomassa, sense tenir en compte l’amortització, ens trobem que només aquest primer any l’estalvi de gasoil ha representat un 66%, i tenint en compte que cada any el preu del gasoil puja als volts d’un 7-8% i que el de la biomassa només ho fa un 2%, els números acaben avalant l’operació a llarg termini” comenta Prat.

L’ambiciós projecte es va posar en marxar l’hivern passat i el resultat no pot ser més positiu: “hi havia dubtes sobre la netedat de l’energia o la seva estabilitat”, declara l’Alcalde, “però s’han revelat infundats. Això sí: no hem eliminat les calderes de gasoil: les tenim per garantir el subministrament d’energia si falla la biomassa”.

“N’estem molt contents del resultat”, conclou Prat, i potser per això Ribes de Freser ja ha rebut la visita de molts alcaldes que han vingut a interesssar-se per aquest model d’energia que pretén convertir-se en un referent.
“EL MODEL RIBES” ES VOL EXPORTAR A D’ALTRES MUNICIPIS
instal·lacions de biomassa a Ribers de Freser, exterior de l'edifici

FOTOS: Ajuntament Ribes de Freser
instal·lacions de biomassa a Ribers de Freser, interior de l'edificiFOTO: ACN
La biomassa que en resulta dels arbres talats serveix com a combustible per a les calderes de biomassa


FOTO: ACN
Els operaris treballen en la tala dels arbres per recuperar l'espai per a les pastures
 
Artículos relacionados