ESMORZARS ALCALDES.EU

"Dret a decidir: Quan?"Es pot estar a favor del Dret a Decidir i ser unionista, o en general ja es pressuposa que hom serà sobiranista?

Aquest dret, vulnera la Constitució o està per damunt d’ella a partir del moment en què és la màxima manifestació de la democràcia?

Quin paper hi pot tenir l’Associació de Municipis per a la Independència?
I l’Assemblea Nacional de Catalunya?

Poden els partits saltar-se la disciplina de partit i votar en contra del que marquen les directrius centrals?
Barcelona, 3 de desembre de 2013
HOTEL CONDES DE BARCELONA • Passeig de Gracia 73

Per assistir com a oïent
Places molt limitades


Interessats posin-se en contacte:
esmorzars@alcaldes.euMés enllà de les hipotètiques consideracions sobre com seria una Catalunya independent i els arguments potser massa optimistes dels que hi estan a favor però també excessivament catastrofistes dels que s’hi oposen, tothom té clar que el procés sobiranista, si ha de tirar endavant, passa per les urnes, que són les que, finalment decidirien el futur del país. Allò que s’ha anat anomenant el “Dret a decidir”.

Més enllà de les posicions sobre la independència, l’unionisme o l’anomenada “tercera via”, els partits polítics catalans, tret del PP i Ciutadans que s’hi han manifestat sempre en contra, la resta sempre ha advocat amb major o menor contundència a favor d’aquest dret com a primer pas per poder decidir, democràticament, el futur de Catalunya. De fet, bona part de la societat civil catalana (més d’un 80%) està a favor del Dret a Decidir. I la cosa ve de lluny: l’any 2005, quan el moviment sobiranista encara no existia, es va fundar la Plataforma pel Dret a Decidir que va aplegar 700 entitats, 58 ajuntaments i més de 4.000 persones a títol individual. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper principal. De fet, dels ajuntaments sorgeix la iniciativa de les Consultes Sobiranistes, nascudes a Arenys de Munt l’any 2009 i exteses a gran part del territori fins el 2011. I també, la proclamació com a Territori Lliure Català. Aquest moviment l’inicia el setembre del 2012 el municipi de Sant Pere de Torelló, a Osona, i ara ja conta amb uns 200 pobles adherits. I també hi ha el moviment de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que aglutina gairebé 700 municipis i una trentena de consells comarcals, diputacions i ens municipalistes.  I caldria veure quin seria el seu paper en cas què, finalment, no hi hagués consulta l’any vinent.

La Patronal també ha optat per actuar, com és habitual, amb molta prudència. Així, mentre la directiva del Foment del Treball va acceptar el document de Joan Rigol però va decidir mantenir-se fora del pacte pel Dret a Decidir, la Patronal Gironina es va sumar al pacte, una decisió que va engrescar altres patronals a sumar-s’hi.

És per això que el tema es presta a molt de debat i presenta múltiples qüestions: Es pot estar a favor del Dret a Decidir i ser unionista, o en general ja es pressuposa que hom serà sobiranista? Aquest dret, vulnera la Constitució o està per damunt d’ella a partir del moment en què és la màxima manifestació de la democràcia? Si tirés endavant, Hi hauria de votar el conjunt de tots els espanyols o només els catalans? Quin paper hi pot tenir l’Associació de Municipis per a la Independència? I l’Assemblea Nacional de Catalunya? Poden els partits saltar-se la disciplina de partit i votar en contra del que marquen les directrius centrals? Estem tan segurs que el Dret a Decidir donaria la independència de Catalunya?

Aquestes i d’altres qüestions les tractarem de resoldre en la propera trobada Alcaldes.eu-El Punt Avui


Objectiu
El col·loqui posarà de relleu un dels principals punts d’interès dels Ajuntaments catalans. Es tracta de proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir muninipis i escenaris polítics a mida de les necessitats del ciutadà.Per assistir com a oïent

Places molt limitades


Interessats posin-se en contacte:
esmorzars@alcaldes.eu
dret a decidir
Objectiu

El col·loqui posara de relleu un dels principals punts d’interés dels Ajuntaments catalans. Es tracta de proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir muninipis i escenaris polítics a mida de les necessitats del ciutadà.