ESMORZARS ALCALDES.EU

"El futur és Capital"
Quins reptes de futur tenen les ciutats catalanes, en el marc d'una gran crisi econòmica?

Una ciutat intel·ligent: serveix per millorar la qualitat de vida de les persones?

Catalunya s'ha de vendre sota la marca Barcelona?

Les empreses han après que s'han d'internacionalitzar. I les ciutats, ja miren prou cap a fora?

 
 
Barcelona, 4 de març de 2014
HOTEL CONDES DE BARCELONA • Passeig de Gracia 73

Per assistir com a oïent
Places molt limitades


Interessats posin-se en contacte:
esmorzars@alcaldes.eu


Convidats/Ponents:
Convertir Barcelona en una smart city, o ciutat intel·ligent, és un dels grans projectes estratègics que  l'Ajuntament de la capital catalana té actualment en perspectiva. Una aposta que pretén consolidar nous models de desenvolupament econòmic més sostenibles. La tecnología i Barcelona van cada cop més de bracet, com ho demostra l’edició del Mobile World Congress.

La resta de capitals catalanes també treballen en aquest àmbit. Així, l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona (UdG) van engegar la Càtedra Girona Smart City amb la voluntat de desenvolupar nous mecanismes que millorin la gestió de la ciutat. I compta amb una aplicació Girona In que permet tenir tota la informació de la ciutat a la butxaca.

La ciutat de Lleida ja fa temps que treballa per posicionar-se com a smart city. L'aposta es va fer oficial amb l'aprovació de l'objectiu estratègic d'implantar i usar les noves tecnologies per fer de Lleida una ciutat energèticament i tecnològicament intel·ligent, l'Smart Green City. El Parc Científic i Tecnològic del turó del Gardeny (PCiTAL) és un dels punts forts de la ciutat, des d'on s'intenta atreure i generar activitat econòmica basada en les noves tecnologies.

I Tarragona ha lligat el projecte de convertir-se en smart city a la candidatura dels Jocs del Mediterrani, que són la gran aposta per donar a conèixer la ciutat al món. És l'oportunitat de canviar la ciutat i convertir-la en més smart, de la mà de la URV. Els Jocs es poden convertir en uns espècie de laboratori per fomentar l'esport com a eina de millora de la qualitat de vida (Health living lab).

Les quatre capitals hauran d’afrontar també les conseqüències de l’aplicació de la nova llei del món local (LRSAL) que ha aprovat el govern estatal en un moment en què també és important la internacionalització, el mirar cap Europa, amb l’ajut, per exemple, de les infraestructures com ara l’aeroport, el port o el corredor mediterrani. I això, en un marc de crisi que ha donat una nova dimensió als serveis socials municipals, obligats a multiplicar-se per mantenir l’Estat del benestar assolit en els darrers anys.

Un dels elements de riquesa d’aquestes ciutats és el turisme. En el cas de Barcelona, la marca més potent a Catalunya, el consistori ha creat un consorci públic i privat que s'encarregarà de gestionar, i donar cobertura jurídica, a la marca Barcelona. Una marca, però, que fa de paraigua o que treu potencial a la resta? Un complex turístic al camp de Tarragona, com el Barcelona Word, ha de dur el nom de la capital? Hi ha altres apostes, com la de Girona. La ciutat basa la seva sortida de la crisi en el fet de reforçar la seva potencialitat turística i esdeveniments claus al llarg de l'any com "Girona, temps de flors" o les Fires de Sant Narcís, així com noves apostes com Girona 10 o nous festivals culturals. La capital gironina ha marcat un objectiu clar i treballa per constituir-se com una ciutat de festivals i en poc temps també com una capital teatral o ciutat del teatre.

Aquestes i d’altres qüestions les tractarem de resoldre en la propera trobada Alcaldes.eu-El Punt Avui


Objectiu
El col·loqui posarà de relleu un dels principals punts d’interès dels Ajuntaments catalans. Es tracta de proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir muninipis i escenaris polítics a mida de les necessitats del ciutadà.Per assistir com a oïent

Places molt limitades


Interessats posin-se en contacte:
esmorzars@alcaldes.eu