Barcelona Activa bat rècords el 2013
En el primer any del nou model de gestió de Barcelona Activa —amb més aportació municipal i sense dependre d’altres administracions— s’han atès més usuaris que buscaven feina que el 2012, més emprenedors que volien crear un negoci, i s’han aconseguit 20 milions d’euros de finançament per a empreses de la ciutat.
 
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el primer balanç de Barcelona Activa des que ara fa un any va començar el nou model de gestió, amb més aportació econòmica del consistori i sense dependre d’altres administracions. En total, l’agència municipal ha atès el 2013 prop de 45.000 persones en els diversos programes d’ocupació, emprenedoria i incubació.
 
En l’àmbit laboral s’han atès 19.322 usuaris, un 18% més que el 2012. D’aquests, 15.000 han participat en alguna de les 200 activitats formatives per trobar feina o reorientar la seva carrera, un 46% dels quals —gairebé 8.000 persones— han aconseguit un contracte laboral en un termini de sis mesos. La resta d’usuaris dels programes d’ocupació, uns 4.500, han estat joves d’entre 16 i 25 anys o persones de col·lectius vulnerables, als quals s’han destinat programes específics.
 
“Aquestes són unes ràtios molt positius per a una agència municipal que es dedica a l’ocupació. Això hem pogut fer-ho per mitjà de programes a mida dissenyats per nosaltres, i no programes que ens venien dissenyats per una altra administració com passava anteriorment”, ha afirmat la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, que s’ha mostrat satisfeta de les dades obtingudes. “Amb el nou model de prestació de serveis, Barcelona Activa s’ha convertit en un instrument molt més potent i amb capacitat de decisió pròpia”, ha afirmat.
 
Barcelona, més emprenedora que mai
 
Pel que fa a l’emprenedoria, el 2013 ha estat un any de rècords. El Centre de Recursos ha atès gairebé 15.000 persones, un 10% més que el 2012, i s’han assessorat 2.653 projectes, un 70% dels quals s’han constituït finalment com a empresa. En total, 1.800 empreses de nova creació que han generat 3.400 llocs de treball.
 
Destaquen en aquest àmbit dades com ara que quatre de cada deu usuaris ja tenien feina i han detectat una oportunitat de negoci a la ciutat, o que el 69% dels emprenedors potencials tenien formació d’estudis universitaris. La major part dels projectes d’empresa anaven adreçats al sector del comerç (24,3%), o a la cultura, el turisme i l’oci (18,2%).
 
Nous projectes d’incubació tecnològica
 
Els tres espais dedicats a la incubació i el creixement d’empreses TIC de la ciutat han treballat a ple rendiment, amb 147 projectes i una facturació conjunta de 40 milions d’euros. Un sector, el de la tecnologia, que el 2014 seguirà creixent amb tres projectes nous: la primera incubadora de l’Agència Europea de l’Espai a l’Estat espanyol, i dos vivers per a start-ups de tecnologia mòbil (Mobile Startup Barcelona) i corporativa (Corporate Startup Barcelona).
 
D’altra banda, Barcelona Activa confia que l’obertura de la nova oficina integral d’atenció a l’empresa o la Capitalitat Europea de la Innovació que ha atorgat fa ben poc la Unió Europea permetin seguir millorant les xifres l’any vinent.