El president Mas envia una carta als alcaldes i alcaldesas amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya
Benvolgut alcalde,
 
Benvolguda alcaldessa,
 
Em dirigeixo un any més, amb motiu de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, a tots els alcaldes i alcaldesses de viles, pobles i ciutats del nostre país. Enguany celebrem una Diada diferent i especial. Diada que desitjo que des de totes les institucions del país commemorem, com sempre hem fet, amb esperit de concòrdia, civisme i catalanitat, valors que ens defineixen com a poble.

Us parlava d’una Diada diferent i especial. Diferent perquè enguany celebrem la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714. Una commemoració que permet recordar la persistència i la voluntat de ser dels catalans i les catalanes, i com malgrat les dificultats, amb persistència, orgull i treball, hem estat capaços de recuperar-nos i tornar a excel•lir com a poble.

La commemoració del Tricentenari, feta amb rigor i l’austeritat que el moment requereix, ha estat també una oportunitat per aprendre dels encerts i errors del nostre passat i poder obrir espais de diàleg per projectar el futur.
 
I una Diada especial, perquè és la darrera prèvia a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre on tots els catalans i catalanes seran cridats a manifestar la seva opinió sobre el futur polític que volen per al seu país. El procés polític ha estat caracteritzat per grans majories socials i consens polític, per l’encaix en la legalitat, pel civisme i el diàleg com a mostres del nostre tarannà, i per la democràcia com a signe distintiu de com resoldre els conflictes avui.
 
Vull agrair-vos a tots i cada un de vosaltres, com a màxims representants institucionals  dels vostres municipis, el clima en el qual s’ha mogut aquest procés. Malgrat les legítimes discrepàncies que les diferents opcions ideològiques provoquen en la presa de decisions, cal remarcar la cohesió i el civisme que caracteritzen el nostre poble. Tots plegats ens n’hem de felicitar.
 
Estic convençut que, ara que encarem la fita del 9 de  novembre, seguirem donant conjuntament exemple de les millors virtuts que ens defineixen.
 
Tot i que comencem a tenir indicadors que ens permeten mirar el futur amb un major optimisme pel que fa a la sortida de la crisi econòmica, no podem encara abaixar la guàrdia. Les encara excessives xifres d’atur i el nombre important de ciutadans que pateixen dificultats ens han de fer seguir estant alerta i treballant sense descans per trobar-hi resposta i solucions. Vull reconèixer un cop més la vostra tasca, la que com a  institució més propera als ciutadans fa que veieu des de primera línia els rostres d’aquells que necessiten més la constància del treball conjunt de les institucions per continuar endavant.
 
Celebrem, doncs, un cop més la Diada. Fem-ho des la diversitat d’actes que institucions i entitats d’arreu del país duran a terme aquests dies i mantinguem ben viu l’orgull del nostre sentir patriòtic i de la vitalitat i força que els nostres conciutadans ens transmeten amb l’esperança d’un futur millor.
 
Visca Catalunya!
 
Artur Mas i Gavarró