La premsa de proximitat, eix de dues conferències de treball
L’AMIC i la Xarxa Vives d’Universitats organitzen la Conferència interuniversitària sobre premsa de proximitat i la Conferència de futurs periodistes el proper dimarts 14 d’abril
 
La facultat de periodisme Blanquerna de la Universitat Ramon Llull acollirà el proper 14 d’abril dues activitats organitzades per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) amb la col·laboració de la Xarxa Vives d'Universitats.
 
La Conferència Interuniversitària sobre premsa de proximitat que se celebrarà durant el matí, comptarà en la seva inauguració amb el doctor Marçal Sintes director del grau de periodisme de la URL, Alfons Udina, president de l’AMIC i el doctor Joan Viñas, vicepresident primer de la Xarxa Vives. El doctor Miquel de Moragas impartirà la lliçó magistral “Comunicació de proximitat. Nous reptes a l’era digital”
 
La jornada vol tenir en compte l’especificitat del fenomen del periodisme de proximitat als territoris de parla catalana, facilitar la seva consolidació des de l’àmbit docent i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia, tot això en un intent per oferir eines, idees o possibles nous recursos als departaments de Periodisme i professorat de les universitats catalanes, per una banda, i editors i periodistes de proximitat, per l’altra.
 
Les dues institucions organitzadores -entitats sense ànim de lucre-, mitjançant la Conferència Interuniversitària sobre premsa de proximitat, volen potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra, per tal de crear un espai de treball que permeti coordinar la docència, la recerca i altres temes relacionats amb el periodisme de proximitat (de paper i digital)  i dins d’aquest, de manera particular, la premsa comarcal i local en qualsevol dels seus vessants de difusió.
 
La conferència, que es farà amb caràcter anual, agruparà representants de diferents universitats de la Xarxa Vives que ofereixen estudis de Comunicació i/o Periodisme i a membres de l’AMIC que representin diverses modalitats de difusió de les notícies. Actualment, la Xarxa Vives té associades 20 universitats i l’AMIC agrupa 240 mitjans.
 
La segona activitat, la Conferència sobre futurs periodistes que es durà a terme a partir de dos quarts de quatre de la tarda del mateix dia 14, es treballaran dos tallers: un sobre periodisme de proximitat i comunicació corporativa amb la doctora Carmina Crusafont de la UAB,  i un altre sobre la dualitat periodista-empresari i l’entorn digital amb el doctor Joan Francesc Fontdevila (UPF i UdG).
 
Aquesta conferència té l’objectiu de propiciar un apropament entre els estudiants de periodisme de parla catalana i la premsa de proximitat en tots els seus formats. Davant la ingent quantitat de mitjans i suports, els editors de premsa de proximitat es plantegen modificar els enfocaments i les estratègies tradicionals per sobreviure. Només escoltant als més joves és com s’aconseguirà millorar els productes informatius actuals, crear nous lectors de premsa i consolidar un nou model que s’adapti a les circumstàncies dels nous temps.
 
Es vol que els futurs periodistes participants dialoguin amb absoluta llibertat els temes que els siguin proposats pels professors de periodisme de les diferents universitats de la Xarxa que col·laboren amb l’AMIC en aquest projecte, ajudin als editors i professionals de la premsa catalana de proximitat a situar-se en un lloc avançat dins les tendències actuals.