Alcalde de les Franqueses

Francesc Colomé

“Som un dels motors de recuperació econòmica de la comarca”Francesc Colomé i el seu equip han sanejat els comptes de les Franqueses i es preparen per a promoure les inversions.


Martes, 17 de Febrero de 2015
L’alcalde de Les Franqueses ens explica una història centenària i emocionant: un home del segle passat va marxar a fer fortuna a Barcelona i, després de moltes vicissituds, va fer-se ric. Va voler premiar els franquesins amb l’edifici de l’Ajuntament, unes escoles, un escorxador i diverses instal·lacions. No fa gaire, un veí actual ha llegat un altre edifici. Colomé i el seu equip ja n’han tret el màxim partit possible: un CAP, serveis socials, un club esportiu... Demana, irònic, més donacions, i ens fa saber més curiositats: a Les Franqueses no hi ha un sol poble: n’hi ha cinc.

“Els polítics que treballem en l’àmbit local som molt assequibles per a la gent”
 
“Sap què faig quan em diuen que “a tal lloc hi ha un problema”? Doncs que hi vaig. Trepitjo el terreny”
 
“Estem orgullosos de la gestió econòmica que hem fet. Una gestió econòmica com la que vostè faria a casa seva”
 
“A les Franqueses, si una persona està necessitada no li faltarà mai un plat a la taula. Sempre i quan passi per Serveis Socials, el valorin i accepti el Pla de treball”
 
“Vam planificar força bé fa cinc o sis anys el que podia ser el boom demogràfic que hem tingut i la veritat és que l’hem encertada”
El seu és un municipi amb cinc nuclis?
Sí. Tenim els nuclis de Corró d’Amunt, Corró d’Avall, Llerona, Marata i Bellavista. Els quatre primers són parròquies històriques de fa més de mil anys. Fins no fa gaire es deia que “Les Franqueses del Vallès s’anomena i no se sap on és”, perquè és la suma de 5 antics pobles. Cadascun té les seves especificitats. Pensi només en això: 5 festes majors, 3 cavalcades de Reis, 3 rues de Carnestoltes,... La multiplicitat ho complica tot.
 
Com tenen distribuïda la població? I els equipaments?
A Bellavista hi tenim 8.400 habitants. Havia estat la població més gran, però ara Corró d’Avall en té 9 mil. Marata en té 180, Llerona 1.300 i Corró d’Amunt 350. Els equipaments els tenim situats, principalment, en els dos nuclis més grans. Tot plegat, hi tenim tres escoles bressol, cinc CEIPS i dos instituts. Fa cinc o sis anys vam planificar força bé el boom demogràfic que hem viscut i l’hem encertada: tots els alumnes estan ben acomodats en escoles.
 
Vostès han tingut un creixement de població del 30% en sis anys. Com se l’explica?
El nostre municipi té 30km quadrats. És molt gran. El 85% és zona agrícola i forestal, i la part urbana s’ha pogut expandir sense dificultats en els darrers anys. No abunden les construccions de més de dues alçades i això ha proporcionat qualitat de vida i ha atret molts habitants de les rodalies. Ha estat un creixement una mica específic, no obstant. A Bellavista, per exemple, hi han anat a viure moltes persones de classe treballadora, molts d’ells marroquins i subsaharians, mentre que, a Corró d’Avall, hi han anat persones amb un poder adquisitiu més alt. De vegades ha calgut aplicar polítiques específiques per a cada nucli.
 
Hi viuen gaires persones emigrants, a Les Franqueses?
Sí. Com li deia, a Bellavista, hi ha molta immigració marroquina i subsahariana. És un barri creat als anys 70 amb la immigració vinguda del sud d’Espanya, basat en construccions de cinc o sis pisos sense ascensor. Aquestes persones van establir-se aquí i els seus fills i néts ja estan completament arrelats. Finalment van marxar a d’altres barris, i ara, aquelles construccions estan habitades pels nous immigrants.

Parlant de construccions, crida l’atenció que en aquest municipi s’hi veuen obres per tot arreu...
Ja li dic. Les Franqueses és un lloc atractiu per a venir-hi a viure i hi ha hagut construcció continuada fins no fa pas gaire. A 300 metres d’aquí hi trobem camps i boscos, i això agrada a la gent. Ara hem de consolidar el creixement i omplir d’habitants tot el que s’ha construït. No hem pogut fer més inversions en equipaments perquè primer calia sanejar els comptes. Però ara podem tornar a plantejar-nos-ho.

Per exemple, amb el Pla de Barris a Bellavista?
És un pla important. Molts ajuntaments hi han renunciat per la crisi, però nosaltres no: ho trobem una gran oportunitat. Ens han concedit 8 milions d’euros, dels quals, 4 els ha de posar l’Ajuntament. No és gaire fàcil fer-ho però hem negociat amb la Diputació i la Generalitat i, com que la subvenció del Pla de Barris es pot completar amb altres subvencions, intentem que totes les obres trobin les aportacions addicionals. Ara a Bellavista hi tenim tres projectes oberts: l’entrada al municipi, la transformació d’una escola bressol en l’edifici de l’Ajuntament a Bellavista (hi volem traslladar part dels serveis municipals) i la recuperació d’un gran pàrquing de 300 places, que gestionarà l’Ajuntament i que ampliarà el nombre de places d’aparcament.

Tot això a Bellavista. Però, i a Llerona?
Intentem repartir la inversió entre els distints nuclis. A Llerona, en concret, ens vam trobar amb què un veí va voler cedir-nos un bloc de quatre pisos i un local comercial. L’hem condicionat com a centre per a prestar-hi serveis socials. Persones apurades o sense recursos, poden fer servir un d’aquells pisos. També hi hem instal·lat un casal d’avis i la seu del Club Esportiu Llerona.

Amb tants nuclis i tanta feina, li dóna temps d’atendre la família?
Al final he trobat l’equilibri, tot i que ens ha calgut patir. Fa 15 anys que estic a l’Ajuntament de les Franqueses, però sóc funcionari a l’Ajuntament de Granollers i no he deixat de treballar-hi. Els tres darrers anys he estat Alcalde. A les Franqueses l’activitat social i associativa es concentra els caps de setmana, de manera que em passo la setmana laboral treballant i el cap de setmana... treballant. La família se’n ressent una mica.

Quin és el model d’un polític, segons vostè?
El polític ha de ser honest i proper. Honest, perquè si no, anem malament. I proper, perquè hem de ser assequibles i hem de trepitjar el territori. A mi quan em paren pel carrer i em diuen: “escolta, hi ha un problema a tal lloc”, sap què faig? Vaig a veure el problema. Li posaré un exemple: les Franqueses està amenaçada pel Quart Cinturó, que va ser dibuixat des d’un despatx de Madrid. Allà no saben que el Quart Cinturó passa pel bell mig dels camps que tenen la major producció mundial de mongetes del ganxet, amb Denominació d’Origen Llerona.

En canvi, en  Santi Vila, el nostre Conseller de Territori, va venir i s’ho va mirar sobre el terreny. I és que, efectivament, havia estat alcalde.
A Les Franqueses hi ha 17 regidors de 8 grups polítics. I vostès estan en minoria. Expliqui’m com s’ho ha fet per aguantar tot el mandat?
Miri, en el seu moment ens van dir: “no arribareu a Nadal”, i vam arribar-hi. “No arribareu a un any”, i també vam arribar-hi... Cal veure d’on veníem. El 2008 a CIU teníem vuit regidors de disset i ens van fer una moció de censura. Durant tres anys vam viure un drama: querelles, un entorn confús... Érem la riota del Vallès. A les eleccions del 2011, CIU es va dividir en dues faccions. Però finalment ens vam posar d’acord. Vam ser el municipi governat simultàniament per més partits polítics de Catalunya: CIU, ERC, el PP, el PSC, i UPF. Entre tots sumàvem onze regidors. I ho vam aconseguir quan vam asseure’ns a dialogar tots plegats. Finalment ERC va marxar del govern per problemes amb altres partits i vam quedar-ne deu. I fins ara.
 
Estem a poc temps de les properes eleccions. Ha pogut complir el seu programa de govern?
Sí, i ho puc dir orgullós. Crec que hem acomplert més d’un 90% del programa. I el que queda, crec que ho deixarem encarat per a la propera legislatura.
 
Es tornarà a presentar?
Acabo de ser nomenat candidat per CIU, i, sí, estic amb ganes de seguir.
 
Quins projectes té per a la propera legislatura, si surt escollit? 
L’any 2011, quan vam entrar al Govern, hi havia un pressupost negatiu de 6 milions d’euros. L’any 2012, vam tancar amb 1,3 milions positius i el 2013, amb 2,2, també positius. Estem orgullosos de la gestió econòmica. Mirant de no gastar més del que podíem gastar hem aconseguit sanejar els comptes. Amb tots aquests estalvis podem afrontar inversions de futur... Hem d’acabar un centre cultural, una residència d’avis, i tantes altres coses...
 
I amb aquests estalvis també deuen poder fer una bona política social...
Sempre dic que a Les Franqueses, a les persones amb dificultats mai els mancarà un plat a la taula. Sempre i quan passin per Serveis Socials i acceptin el pla de treball. La partida de serveis socials (ajuts a la gent, menjar, roba, lloguers...) s’ha quadruplicat. A més, destinem anualment 150 mil euros per a plans d’ocupació. Hi ha més de 100 persones del municipi que han estat treballant sis mesos per l’Ajuntament. I, amb tot, hem abaixat els impostos d’un 9% i rebaixat d’un 50% el cost de les llicències de nous negocis. Ho hem fet per a promoure l’ocupació. La premsa comarcal diu que les Franqueses és un dels motors econòmics de recuperació del Vallès i aquests titulars, francament, t’enorgulleixen.