Xavier Sala Pujol


“Dono la garantia d’arribar al fons de cada qüestió”Xavier Sala vol que el turisme torni a ser el motor econòmic de Camprodon

Martes, 21 de Junio de 2016
Quan parlem de Camprodon a tots ens ve a la ment la imatge del seu pont romànic travessant el Ter, però són moltes més les joies que amaga aquest indret. Ben sabut és que s’hi fan uns dels millors embotits de Catalunya, destacant la llonganissa i el fuet, i també les galetes. Però el seu patrimoni és molt mes ampli, amb paratges com el Passeig Maristany o construccions de la idiosincràsia de la Font Nova.

“En la vida un es mou per il·lusions i reptes i ser alcalde del meu poble em motiva i m’omple d’il·lusió”
 
“Puc donar garantia d’arribar al fons de cada qüestió”
 
“No tinc aspiració política més enllà del meu poble i treballaré per a tots i cadascun dels camprodonins des dels problemes més petits fins als més grans”
 
“L’Ajuntament es troba en una situació financera correcta”
 
“El municipalisme avui té dificultats de recursos i les administracions superiors no aporten el que els municipis necessiten”
 
“Un país sense govern és un país que té moltes dificultats a l’hora de prendre decisions”
 
“Si recuperem valors com l’esforç, el treball i la dedicació, com a país ens en sortirem”
 
“Oferim als camprodonins tres anys i escaig de millora en el poble i de compliment de totes les promeses que els vam fer en el nostre programa electoral”
Quin ha estat el seu recorregut fins arribar a l’alcaldia?
Sóc una persona de Camprodon enamorada del seu poble. Tot i haver estat empresari, cosa que comporta molta feina i molts maldecaps, a la vida un es mou per il·lusions i reptes. Va arribar un moment en què el fet de poder ser alcalde del meu poble em va motivar i omplir d’il·lusió. 
Ens vam reunir un grup de gent del poble amb ganes de millorar-lo, d’arreglar allò que ens semblava que no funcionava. Ens vam posar d’acord, vam plantejar el repte d’intentar assolir l’alcaldia de Camprodon i ho vam aconseguir. Jo tinc l’honor de trobar-me al capdavant de l'alcaldia, però hi sóc gràcies al suport de la gent que m'envolta.
 
Devia ser un procés molt ràpid doncs...
Doncs sí, Junts fem Camprodon va néixer dos mesos abans de les eleccions. Hem tingut persones que venien de diferents àmbits del poble i que van compartir un objectiu comú. Gràcies a això vam tenir el suport dels veïns, i d'una forma molt ràpida. Finalment, gràcies al suport d'ERC, vam aconseguir l'alcaldia. 
 
És necessari tenir estudis superiors o realitzar la Carrera de Ciències Polítiques per a exercir d’alcalde?
Jo crec que és molt important tenir formació, tenir experiència i conèixer una mica de tot. Avui en dia per estar al davant d’un ajuntament has d'entendre una mica de tot i saber escoltar a tothom. Jo crec que això s’aprèn amb formació, però també en el dia  a dia. Per tant, o una cosa o l’altra, però si hi són les dues, millor que millor.
 
Com va viure els seus primers moments al capdavant del consistori?
Home amb molta il·lusió i molta alegria. Per mi és un honor i un orgull haver esdevingut alcalde del meu poble. Jo particularment no tinc cap ambició política, cap altra ambició que la de ser alcalde. Per tant penso dedicar-me al màxim els anys que estigui a l’ajuntament.
 
Quina és la seva manera de governar? 
Sóc una persona molt planera i amb ganes d'implicar-me amb el que faig. Penso que puc aportar molta perseverança, amb la garantia d’arribar al fons de cada qüestió. Independentment de la rellevància política dels temes. Com he dit abans, no tinc aspiració política més enllà del meu poble i per tant treballaré per tots i cadascun dels camprodonins des dels problemes més petits fins als més grans.
 
Una experiència personal que l’hagi marcat?
Des del punt de vista personal recordo el moment en el que em vaig casar o vaig tenir fills, encara que també són importants els èxits a nivell professional. Crec que són moltes coses les que et marquen i les que et van fent la persona que realment ets avui en dia. No en definiria una en concret, sinó un munt.
 
A l’acord municipal on van decidir aprovar el lema “Omple’t de sensacions i emocions”, a quines sensacions i emocions us referiu? 
Camprodon és un poble situat a la Vall de Camprodon, dins de la comarca del Ripollès, que és meravellosa. Comença 400m sobre el nivell del mar i arriba als 2.800m. És un lloc ple de natura, de cultura i d’història... Que ha barrejat molts colors de les diferents èpoques de l’any. Paga molt la pena venir i descobrir-ho.
 
Quins elements del patrimoni arquitectònic podria destacar-nos, de forma breu?
Crec que la imatge del pont romànic sobre el riu Ter és l’emblema de Camprodon. A banda, també tenim el Passeig Maristany i el Passeig de la Font Nova. Són molt diferents però d’una bellesa singular. Simbolitzen també aquest turisme que va arribar a Camprodon a principis del segle passat, així com les cases modernistes que els envolten. 
 
Com es potencia el turisme de Camprodon?
Aquest és un dels temes pels quals nosaltres vam decidir presentar-nos. Creiem que Camprodon té una història inevitablement lligada a l’activitat turística; activitat que havia deixat de ser pròspera durant els últims dos o tres anys. Per tant, vam considerar que a la vila li tocava rebre una empenta a nivell econòmic basada en el turisme. Per a la promoció turística estem duent a terme diverses accions, com la recuperació de fires antigues. Un exemple és la Fira de la Puríssima, molt emblemàtica; i també comencem a fer promoció exterior. I posem els serveis municipals al costat de qualsevol iniciativa que pugui millorar l’oferta turística de Camprodon.
 
Quines mesures socials apliqueu?
Un dels nostres principals objectius és millorar la qualitat de vida dels camprodonins. Camprodon no deixa de ser un poble molt enfocat al turisme i a donar servei als visitants. Però ens cal treballar per tal que la gent que hi viu tot l’any pugui gaudir del poble amb les màximes garanties i comoditat. Camprodon aposta pels serveis socials. Des de fa temps reforcem l'atenció a la gent gran i els infants. Tenim la residència geriàtrica dins de l’estructura municipal. Dóna resposta a moltes de les necessitats que tenen els nostres avis. I també tenim la llar d’infants. I és que, des de l'ajuntament, apostem pel benestar de les famílies, dels infants i de la gent gran.
 
Què fan des de l’ajuntament per fomentar l'activisme, la participació i la identificació amb el municipi?
Intentar que el número d’associacions vagi a més. Estem contents i orgullosos de les associacions i clubs esportius, culturals i lúdics que tenim. Jo crec que això ja és un símptoma que el poble és viu. La nostra idea és fomentar aquestes activitats per tal de promoure els elements que comentaves, i fer-ho des de l'ajuntament o bé a través de les associacions que ja tenim.
 
Quina és la situació financera de l’ajuntament?
Avui podem dir que l’Ajuntament de Camprodon es troba en una situació financera correcta. Tot i això, estem treballant per aconseguir una millora en la gestió, buscant que els recursos municipals puguin arribar a la ciutadania d’una manera més àgil, més transparent i en definitiva més beneficiosa per a tots. 
 
És nou alcalde després de 5 legislatures del PSC. A més amb una candidatura nova com és Junts fem Camprodon. Com ho valora?
Crec que ser alcalde de Camprodon durant 20 anys té molt de mèrit. Fet que des del meu punt de vista dóna valor a la força de la nostra candidatura en poder haver reunit la confiança dels camprodonins, després de tants anys de govern socialista. Tot i això, entenem que quant més canvi hi hagi d’alcaldies, d’alcaldes o de  persones, millor.
 
Quins són els reptes per a aquesta legislatura?
Ens vam presentar a les eleccions amb 4 focus principals. El primer va ser millorar la gestió: hem fet una millora interna a nivell organitzatiu centrada en les dinàmiques de l’Ajuntament. El segon, treballar per tal que el turisme torni a ser el motor econòmic del poble. El tercer, treballar per a la qualitat de vida dels camprodonins. Hem implementat mesures per tal que la gent que viuen i treballen aquí se sentin còmodes i es puguin desenvolupar amb la màxima llibertat.
 
I la quarta?
Volem fer un poble millor i més adaptat a les necessitats de tots els camprodonins. Durant els últims anys el poble ha estat "endreçat", però potser no en les condicions idònies. Per això proposem fer un Pla de Xoc a nivell urbanístic per tal de posar el poble al dia.
 
Es parla molt sobre la limitació de mandats. A Espanya són mandats de 4 anys i a França són de 6. Per a vostè, quants anys serien els ideals?
Nosaltres creiem que 8 anys són suficients per desenvolupar la tasca en bé del poble. Després d'aquests anys cal deixar pas a altra gent que facin aquesta feina igual de bé que esperem que hàgim fet nosaltres.
 
Com està vivint la situació política actual?
Intranquil. Avui tenim d’una banda la política catalana, la més propera a nosaltres. Des de l’Ajuntament de Camprodon tenim la voluntat de veure si el procés en el qual estem immersos avança. Les dificultats del mateix ens transmeten certa intranquil·litat, diem-ho així. Esperem doncs que siguem capaços tots plegats de desencallar-lo. Jo crec que la situació ara amb el Govern d’Espanya ho ha complicat més. És difícil d’entendre que ens plantegem el fet que a Espanya hi hagi un any sense govern. 
 
Això té implicacions sobre els municipis...
El municipalisme avui té dificultats de recursos i les administracions superiors no aporten els recursos que necessitem. Poso l’exemple de la nostra Llar d’Infants. Fa anys estava suportada econòmicament per la Generalitat, i avui és finançada econòmicament en gran part per l’Ajuntament. Això suposa dificultats enormes per a un municipi que ja té serioses dificultats. Si realment no hi ha Governs forts tant a Catalunya com a Espanya, la cosa es complica. La situació política general és complexa i espero que siguem capaços d’arreglar-la al més aviat possible. Un país sense govern és un país que té moltes dificultats a l’hora de prendre decisions.
 
Què suposaria la independència de Catalunya tant pels ciutadans com per les empreses catalanes?
Puc parlar-ne com a alcalde i com a empresari. Crec que crear un país nou no s'aconsegueix sense passar dificultats, no ens hem d’enganyar. En un moment de canvi poden haver-hi problemes per a les empreses i per a la gent. Però jo penso que és un tema que ens hem de plantejar de manera diferent. L’hem de veure com una opció de futur, una opció de saber corregir aquelles mancances, aquelles coses que no funcionen que té el sistema actual. Aquest petit pas que segur que generarà dificultats siguem capaços de corregir-lo amb la màxima celeritat possible i poder crear aquest país nou que ens permeti viure millor a tots els catalans i catalanes.
 
Quins valors són necessaris per a una regeneració democràtica? 
Penso que si recuperem valors com l’esforç, el treball i la dedicació, com a país ens en sortirem; perquè hi ha una cosa que hem parlat al començament: avui tenim el país millor format de la història. Els nostres avantpassats mai haurien pensat que hi hauria un nivell formatiu tan bo com el que tenim ara. Crec que ho hem d’aprofitar i ser capaços de crear aquest país nou que ens ha de permetre a tots ser millors.
 
Si els seus conciutadans l’estiguessin escoltant, què els transmetria?
Que continuem amb aquestes ganes, aquesta il·lusió i aquesta voluntat de servei al poble... Fa vuit mesos de la nostra presa de possessió. Crec que hem fet molta feina i que n’hem de fer molta més encara; que avui estem ja tancant l’època d’entrada dintre l’Ajuntament. Calia entrar en totes les qüestions fins al fons. I ara ja podem desenvolupar tot el programa de govern que vam comprometre. Oferirem als camprodonins tres anys i escaig futurs de millora en el poble i de compliment de totes les promeses electorals.