Miércoles, 11 de Mayo de 2011
La periodista catalana Iolanda Mármol presenta aquest dimecres a Madrid el llibre 'Secretos de campaña', un assaig que analitza les noves maneres d'atraure votants davant d'una ciutadania cada dia més apàtica respecte a la política i els polítics. En una entrevista a l'ACN, Mármol ha fet una radiografia d'aquesta campanya de municipals i autonòmiques a l'Estat que se celebraran el 22 de maig. Sobre Catalunya, Iolanda Mármol creu que "hi ha partits que intenten pujar al cavall de la identitat cultural" davant el sorgiment de partits independentistes que, segons el seu parer, hauran de demostrar que no només és una "estratègia" sinó que és un "convenciment".

Quan ja fa sis dies que ha arrencat la campanya electoral del 22M, Iolanda Mármol presenta el seu llibre a Madrid que analitza les campanyes electorals. En concret, sobre Catalunya, Mármol creu que es juga un "bastió important" per a tots els partits, PSC, CiU i PP. Durant aquests dies, a través dels espots electorals, segons la periodista, s'ha comprovat que els partits "tornen a jugar" a una campanya que es basa en els "sentiments, en tocar la fibra" i no tant en "convèncer amb un programa electoral". Davant d'un electorat escèptic i desenganyat, el sentiment és la via per una societat "que rebutja" el missatge polític. 

Sobre el nou fenomen de sorgiment de partits independentistes a Catalunya, Mármol creu que "caldrà veure" si l'independentisme és "només una estratègia que dóna vots o és un convenciment de partit". Si l'electorat detecta que la formació només tracta de guanyar electors, suposarà un "càstig a les urnes". Davant d'aquesta tendència, la resta de formacions, "intenten pujar al cavall de l'identitat cultural", mostrant-se més "sensibles" a determinats sentiments d'un poble. L'exemple que utilitza la periodista és el cas del Partit Popular que va rebre un "vot de càstig" molt intens en la darrera campanya i ara intenta tenir una posició més "controlada", sobretot en "petits detalls" com mostrar-se "més propers" a, entre d'altres, la defensa de la llengua. 

Les propostes s'han acabat, es busca el sentiment

És una manera més d'arribar la l'electorat, i d'aconseguir l'objectiu de tota campanya, que per Iolanda Mármol, és "crear vincles de sentiments" amb l'elector. Per tot això, els espots contenen continues referències al "canvi", els "somnis" o el concepte de ciutadania.

Dins d'aquestes ganes de les formacions de tocar la fibra, entronca el debat sobre la immigració que molts partits han fet servir com a arma electoral. Tot i que ja no encapçali les preocupacions ciutadanes, segons el CIS, se segueix jugant amb aquest tema, i en el cas del PP, diu Mármol, amb un "doble raser". De la mateixa manera, que es convoquen actes electorals amb immigrants, a la vegada es reclama que "Primer, els de casa". En certa manera, per Mármol, és un joc de doble moral.

"Es normal que el PSC vulgui diferenciar-se del PSOE"

Un altre de les pedres de toc d'aquesta campanya, ha estat la distància assumida pel PSC respecte del PSOE i que s'ha traduït en que cap líder socialista, membre del govern espanyo, participi en la campanya catalana. Per Mármol, aquesta és la manera que tenen els socialistes catalans de dir que tot el desprestigi de Zapatero i la situació economia no és "assumida" ni "compartida". "No ens en fem responsables", afirma la periodista. Per tot això, políticament considera que "és normal que vulguin diferenciar-se", com han fet altres líders socialistes, com José María Barreda a Castella-La Manxa. 

"El PP té part de la campanya feta" 

Sobre la campanya electoral que tot just va començar fa menys d'una setmana, es detecta, explica Mármol, que el PP "emet en dues freqüències", la més crispada que porten a terme les segones espases, i a la que el seu líder, Mariano Rajoy, de moment "no vol entrar", com per exemple, en el cas de la formació basca Bildu, i la seva participació en els eleccions. S'observa, per tant, una "diferència de tendència" en relació amb la campanya del 2008, "no va anar bé perquè es va crispar molt". Segons la periodista catalana, es tracta de fer un "discurs més suau" per no tenir "tant rebuig", on "tradicionalment" el té, com a Catalunya. 

"El PP té part de la campanya feta", reconeix l'escriptora del llibre, "és tant fàcil com treure els anuncis del 2008". "Només amb la foto de Zapatero sobre la plena ocupació", el PP "té molt guanyat". I és que la imatge del seu líder, José Luis Rodríguez Zapatero, en plena crisi i amb els índex de credibilitat més baixos, el PSOE té molta feina per fer, sobretot perquè l'anterior campanya es va basar en la imatge "propera" i "d'il·lusió" que generava el líder socialista, i així "li va anar molt bé". Ara, el electorat no es pren la situació de l'Estat com una "errada" sinó com una "traïció". 

Per tot això, ara el PSOE enfoca "tots els missatges de la campanya" en dir que "encara hi ha partit" intentant "mobilitzar" l'electorat. El PSOE coneix que té una fidelitat de votat "molt baixa", en contra del PP que arriba al 90% de fidelitat. "El PSOE necessita mobilitzar l'electorat per això reclama els cara a cara", afirma Mármol. L'objectiu d'aquesta estratègia és "pujar el to de la campanya" perquè "la dreta tregui la seva veritable vena". En definitiva, "torna a jugar amb la por a la dreta".

La periodista presenta aquest dimecres a Madrid el llibre 'Secretos de campaña'

Iolanda Mármol (Mataró, 1973) és Lllicenciada en Ciències de la Informació i ha exercit de periodista durant gairebé dues dècades en diversos mitjans de comunicació a Barcelona, València i Madrid. És Màster en Comunicació Política i Diplomada en Campanyes Electorals per la Fundació Ortega i Gasset. Com a periodista, ha seguit en primera línia la cobertura mediàtica dels processos electorals i ha participat en diversos estudis i congressos per analitzar en profunditat les últimes tendències en conteses electorals. En l'actualitat investiga l'impacte sobre el periodisme polític exercit per la creixent americanizació de les campanyes i la gestió de la imatge dels partits.