Jueves, 27 de Octubre de 2011

El valor afegit, Pedra de Toc

Darrerament es parla molt de Productivitat. Ja era hora que se li donés la importància que té. És un tema molt antic: Està en els inicis dels treballs d'organització, al començament de l'era industrial. Però quan es pretenia nomenar-la en assumptes que fregaven el món de la política, era un tema tabú.
Sempre suscitava expressions menyspreadores o simplement insultants per part dels que defensaven la humanitat i la noblesa dels grans objectius polítics davant, diguem, enfocaments economicistes.
Però avui està a primera pàgina. Permeteu-me que faci servir el meu sistema d'anàlisi habitual: Intentem simplificar per comprendre, no podant més del compte, sinó anant a l'arrel. És a dir, siguem radicals.

La Pedra de Toc

Els vells joiers i mercaders usaven un còdol d'esquist o jaspi clar de gra fi que, en ser lleugerament fregat contra l'or, es tacava amb una marca característica. Aquest còdol era la 'pedra de toc', molt valuosa no pel mineral que contenia sinó per l'ús que se'n feia. Distingir l'or del llautó, del bronze, de la pirita o de qualsevol altra falsificació era vital en la vella economia de tecnologies primitives.

Avui, per distingir la bona productivitat del enganyifa que pretén cridar 'treball' al temps gastat en xerrameca, vaguetats i banalitats, disposem d'una magnífica pedra de toc: El valor afegit.

El diccionari de la Reial Acadèmia proporciona una definició una mica confusa per breu: Increment del valor d'un producte durant les successives etapes de la seva producció o distribució. Com passa sovint el diccionari Oxford és una mica més clar: Muntant pel qual s'incrementa el valor d'un article en cada un dels passos de la seva producció, independentment dels costos inicials.

I, ara, un punt molt important: El fonamental no és saber com es mesura amb precisió. Això és cosa de tècnics. L'important és desenvolupar una sensibilitat que ens permeti apreciar si, en un determinat pas d'un procés que se suposa productiu, s'està afegint valor - és a dir, s'està fent alguna cosa que val la pena, que aporta utilitat objectiva per a algú - o només s'està marejant la perdiu i aprofitant que un pagà (client, empresari, contribuent) apechugar amb el pagament del temps dedicat a no fer res útil, o del plus de temps dedicat a 'res' quan s'està fent alguna cosa útil.
I aquesta sensibilitat, com tantes altres, es desenvolupa mirant i fixant.

Un exercici, descoratjador, de coherència

Estem aquests dies (aquests anys) aclaparats per tanta cridòria que denuncia que s'està destruint el 'estat del benestar', i que acusa d'això a un incomptable nombre de responsables, tant més difícils de precisar com més ressonants són els noms que se'ls s'apliquen: La dreta, l'esquerra, el mercat, la banca, Alemanya, França, el Fed, el FMI, el BCE ... afegeixin les sigles i els fantasmes que vulguin. No entraré en això. Però anem a fer una reflexió usant la pedra de toc:

Un ciutadà d'aquest país considera raonable el pla de vida:
  • Neix. Rep cures, alimentació, habitatge, formació (fins al nivell que ell vulgui). A més, rep tot un seguit de complements i gadgets (accés a discoteques i concerts, peces esportives - encara que no practiqui esports -, mòbil, portàtil, internet, jocs electrònics, etc ...). I una raonable quantitat de diners de butxaca. Durant aquest temps disposa de les cures mèdiques i dels medicaments que necessiti. Tot això durant un període que oscil · laria entre els 20 i els 30 anys.
     
  • A partir d'aquí, aquesta persona treballa. Això significa que dedica unes 40 hores a la setmana (més aviat menys), durant 11 mesos a l'any (més aviat menys, que hi ha festes, 'moscosos', ...). Les malalties i convalescències, a casa. Eventualment alguns mesos (o anys) d'atur, a casa. Aquest període de treball podria durar uns 35 o 40 anys.
     
  • A partir d'aquí, ja jubilada, aquesta persona disposaria d'alimentació, habitatge, cures mèdiques i hospitalaris, medicines, atencions especials pròpies de l'edat, alguns gadgets, una raonable quantitat de diners de butxaca, etc ... Tenint en compte els avenços de la medicina, aquesta fase raonablement hauria de dubtar uns 30 anys.
     
  • Durant tot aquest temps, a més, aquesta persona vol viure amb el confort moral de saber que altres persones del seu entorn que han tingut la desgràcia de no estar en condicions físiques o mentals de poder treballar, han disposat dels mitjans necessaris per viure dignament . I que s'ha ajudat raonablement (0,7%, etc ...) a gent de països menys afavorits i altres causes nobles que hi ha al planeta (la natura, els orangutans, etc.). I, per descomptat, saber que en el seu món hi ha seguretat.
Això és el que una persona d'aquest país creu raonable rebre en la seva vida.

I aquí està també anotat el que pensa donar a canvi.

Comptin tot el que rep aquesta persona. Pensin, per compensar tot el que rep, com treball útil, real hauria de fer; quant valor afegit hauria de ficar en el seu treball. Els comptes han de sortir perquè entre tots hem de pagar tot. És possible muntar un sistema en què això sigui possible? Sembla molt difícil. Hauríem de muntar un sistema molt, molt bé muntat.

I si tothom diu que la política és un fàstic, que no creu en res ni en ningú, i que passa de qui governi? Llavors és simplement impossible.

Una reflexió per a funcionaris

Aquesta reflexió sobre 'què rebo' i 'què dono a canvi' és molt útil perquè cadascú examini la seva situació en la societat.

Les persones que es dediquen a treballs productius - és a dir, que produeixen 'coses' - ho tenen més fàcil: "Jo i la meva dona, al cap de l'any, produïm tantes tones de tomàquets, a canvi vivim nosaltres i els nostres fills, que tenen escoles, tenim seguretat social i els nostres pares tenen una pensió. Els tomàquets que aportem paguen per tot això ". I el mateix si en lloc de tomàquets són cascs de moto o hores de conduir un autobús urbà.

Alguns funcionaris ho tenen també fàcil: "Jo sóc metge i aquest any he salvat tantes vides i he disminuït les desgràcies de tanta gent". "Jo sóc mestre i aquest any he ensenyat a tants nens" ...

Un altre gall ens canta, si el metge o el mestre han de dir: "Però jo he passat tantes hores en tasques de paperassa; malament, perquè no estic preparat per a això ia més tenim tots la sospita que serveixen de molt poc". ¿Aporten realment aquestes hores algun valor afegit a algú?

I ja no diguem quan la missió del funcionari és agafar papers de la safata d'entrada, revisar un parell de conceptes, posar un segell i deixar en la safata de sortides. Aquest funcionari té ple dret a plantejar-se, "... però amb aquest treball, realment compenso jo el que rebut en tota la meva vida?". Deixant fins i tot al marge el fet que aquest funcionari pugui treballar amb molt relaxament o amb molt aclaparament, que de tot hi ha a la vinya del senyor.

Dos factors podreixen la productivitat administrativa: La dificultat de mesurar el treball administratiu i l'existència de processos de mínim o nul valor afegit.

El mesurament de les tasques administratives, tasca ímproba i insatisfactòria

En primer lloc, la forma de mesurar els treballs: Un operari pot tenir el treball estandarditzat, ser cronometrat, posat a primera ... Un cigar de més, una xerradeta amb el veí, li fan perdre rendiment i diners. Això no és així en treballs administratius. Quan encara estava en el món de l'organització científica del treball vaig viure dues experiències molt interessants:

Un grup de professionals de mètodes i temps van mesurar, d'incògnit, l'activitat en diversos departaments administratius d'empreses en les fàbriques que es treballava a cronòmetre. L'activitat mitjana dels administratius no arribava al 60% de la dels operaris. ¿Injustícia? Els operaris cobraven bastant més que els administratius. Tot això es considerava que era una situació consolidada.

Una gran empresa de consulting, organitzant un gran grup d'administratius. Es van posar tots els mitjans possibles per 'justificar' a quines operacions concretes es dedicava el temps d'aquestes persones que, segons sembla, estaven molt ocupades. No es va poder provar que algú perdés el temps, però no es va poder explicar més enllà del 60% de les hores de presència. La resta es 's'escorria' entre les diferents operacions que es realitzaven.

La conclusió d'aquesta primera reflexió és que el treball administratiu en general és especialment elusiu, i que no hi ha forma prou correcta de mesurar (excepte en casos escandalós) si es perd o no el temps. Això queda en gran mesura al criteri, al bon sentit ia la bona intenció de qui l'executa. O sigui, que quan ens trobem davant d'una situació especialment delicada, l'única - repeteixo, única - forma d'assegurar que tot vagi el millor possible és comptar amb la motivació, el compromís i la bona voluntat de l'administratiu. Sense ella res no és possible.

L'Anàlisi de Valor, instrument per detectar processos inútils

En segon lloc, vegem el que passa en usar això que anomenem 'anàlisi de valor': Si estudiem un aparell (una cafetera, posem per cas) podem examinar cada component, quina funció realitza (escalfar aigua, donar pressió ...), com es pot aconseguir el mateix resultat funcional de forma més senzilla i més barata i, en conjunt, com es pot obtenir el mateix valor, a menor cost (una cafetera que faci el mateix, un 70% més barata. El cas és real).

Aquest mètode del 'anàlisi de valor', aplicat al món de l'administració pública, dóna resultats aterridors. Si es tracta de 'fer les mateixes coses de la manera més eficient possible', es podrien aconseguir ja grans millores. Però no és això el pitjor.
El pitjor és quina quantitat de coses es poden arribar a fer, que, tot i tenir una aparença extraordinàriament seriosa, en realitat no serveixen per a res, o, almenys, per res de bo. Vegem un exemple real com la vida mateixa:

Un treballador autònom, ja gran, pateix diverses malalties que li impossibiliten per realitzar-la. Segons l'opinió de diverses persones respectables, incloent seu metge de la SS, ha arribat l'hora que li donin la incapacitat laboral permanent. El treballador accepta la idea.
La primera al front: li diuen que ni se li acudeixi anar directament a la seva mútua. Abans s'haurà de buscar un bon advocat especialista en aquestes lides, si no, perdrà el temps. (Curiós país aquest, que ha inventat oficis com 'habilitat', 'gestor', 'procurador' ... només per poder superar l'omnipresent paperassa).

Presenta els papers, certificats dels seus metges, etc ... Li donen cita per a ser reconegut per un metge de la mútua. Fins aquí sembla raonable ...
Va a la visita. Li rep un doctor en medicina que xerrada amigablement amb ell. Examina els diversos certificats, anàlisi, plaques ... Explica que haurà de ser reconegut per diversos especialistes. L'acomiada cordialment. No ha arribat a tocar-li ni posar-li tan sols el fonendo. Només mirar papers.

Li citen per ser examinat per un especialista. L'escena es repeteix. I després una altra vegada. I una altra. I una altra ... Tots miren papers, fan comentaris amables i es mostren comprensius. Ningú posa un dit sobre el malalt. Ni tan sols li fan treure la llengua ni de bon tros a dir 33. Només mirar papers, omplir papers i signar papers.

Per fi, al cap de diversos mesos, li citen per ser avaluat per un tribunal mèdic. El malalt es fa la il.lusió que, reunit el 'equip mèdic habitual', seran capaços d'examinar de veritat. En va. Els diversos metges presents tornen a examinar els mateixos papers de sempre, li plantegen preguntes com quin és el seu nom i si ja fa temps que està així (Així, com?, Mosquejat?, Avergonyit ?...) i li tornen a casa dient que ja li diran alguna cosa.

Finalment arriba una comunicació a casa: expedient rebutjat.

L'advocat expert en aquests temes explica amb tota naturalitat:

- És clar!, La primera vegada sempre ho rebutgen. Ara toca presentar un recurs i la segona vegada ja és la que val.
Quin és el valor afegit de tantes hores de metges, administratius, acompanyants del malalt, ...? Zero. Temps, energies i diners tirats a la claveguera per a res.

 
(Per cert, el malalt es va negar a seguir la comèdia. Es va limitar a esperar empalmant unes baixes amb altres i cobrant la compensació per malaltia fins a la seva jubilació, de manera que, en afegir anys, va treure una pensió més alta. Quan li preguntaven per què feia això, contestava: 'Que els donin ...!').

L'optimització del valor afegit del funcionari

Els funcionaris poden, segons la seva consciència, aprofitar millor o pitjor el temps de què disposen. Poden, segons la seva consciència, afegir un valor suplementari al seu treball tractant amb amabilitat als ciutadans que passen per la seva taula, facilitar-les sempre complicades gestions i alleujar l'angoixa que a cada fill de mare li entra quan en veure les oficines sinistres s'acorda de Kafka. En el súmmum de bona voluntat poden arribar a dir als seus superiors que els sobra temps i que consideren de justícia que els donin altres treballs (encara que això és perillós: s'han registrat casos en què en plantejar això han estat amenaçats pels seus caps amb ser posats al carrer per desacreditar el departament). El funcionari només pot fer una cosa: Aportar la seva bona fe i la seva bona voluntat en servir al ciutadà en tot el que sigui possible.

El gran instrument, l'Anàlisi de Valor dels procediments, ha de ser impulsat i desenvolupat, i les seves conseqüències implementades, pels caps dels diferents nivells en les administracions, que hauran d'actuar com a líders sensibles, capaços de veure el que passa, de convèncer a la seva gent per actuar de forma eficaç, i de convèncer a 'qui correspongui' de canviar o eliminar procediments d'escàs o nul valor afegit.

Ha de ser, per exemple, el cap del departament corresponent d'un ajuntament el que vegi la neciesa d'enviar a un cos d'inspectors per comprovar si els cent tallers mecànics 'oficials' del municipi (que figuren en la relació oficial perquè paguen els seus corresponents impostos, i que ja han passat cent inspeccions de tot tipus) tenen en ordre els seus endolls i les seves plaques de serveis prestats a la porta, mentre que en aquest mateix municipi hi ha altres cent tallers clandestins que ni paguen impostos ni compleixen cap norma, i que no són inspeccionats perquè no estan en la llista (encara que treballen al mig del carrer).

(I aquest cap, quan els ciutadans cabrejats van a denunciar que passen aquestes coses, ha de tenir, almenys, la decència de donar la cara. En fi, ser un líder).

Quin percentatge dels procediments de les nostres administracions no aporten cap valor real a ningú? Sempre s'explica que tants i tants procediments aporten seguretat a les persones o al medi ambient. Tots sabem que en moltíssims casos això és simplement fals. Gairebé sempre que hi ha un desastre, gran o petit, trobem darrere una documentació en regla. Els papers estaven, amb els segells, amb les signatures, amb els cobraments de taxes ... però no significaven res.

Viatjant per Àfrica vaig arribar un dia a un aeroport. En els diferents controls van comprovar que el passaport estava en regla, també la visa, que portava l'adequada quantitat de moneda, que no intentava entrar armes ni productes prohibits (ves a saber quines) ... Al taulell de Sanitat la cosa es va encallar. En el meu passaport sanitari figuraven una dotzena de vacunes, però no una especial que em demanaven. A l'estil africà, el petit home de sahariana blanca del taulell em va dir tranquil.lament "Doncs què fem?" Jo, que aquell dia no tenia pressa, també a l'estil africà li vaig dir "Doncs no ...". Ell esperava que li donés uns bitllets. Jo preferia fer pràctiques de sociologia. Ens vam estar mirant relaxadament durant vint minuts. El funcionari va sospirar, va agafar el meu passaport sanitari, estampar un segell a la casella corresponent i va dir "Ja està vacunat!".

Quan veig aquests expedients plens de certificats, segells i firmes no puc menys que recordar del meu petit funcionari africà de sahariana blanca. I si després el terreny s'enfonsa, es destrueixen unes restes ibers, es propaga la legionel, hi ha una explosió de gas o passa qualsevol altra desgràcia, les reclamacions al mestre armer, que tots els papers estaven en regla i per això va haver de pagar un 20% o un 30% més per tant tràmit.

Aquest és el nus del problema: Tant paperassa que no afegeix cap valor.
Qui li posa el cascavell al gat?