Alcaldessa d'Olesa de Montserrat

Municipio: Olesa de Montserrat

Galeria d'imatges del municipi

Olesa es formà dins del terme de l'antic castell de Camba. Les campanyes arqueològiques dutes a terme al turó de Sant Pere (situat a llevant de Puigventós, a la zona de tramuntana del terme i a 466 m d'alçada) corroboren l'existència de nuclis habitats dins el terme de la vila des del segle VI aC. Les troballes de ceràmica àtica d'importació i de restes constructives i ceràmiques ibèriques, són mostres de l'existència d'un intercanvi comercial amb la resta de la Mediterrània, a través del riu Rubricatus (Llobregat). Aquesta activitat es perllonga durant un llarg període de temps: segles VI a III aC.
 
S'ha trobat documentació del segle X on es fa referència a dos castells que hi havia al terme d'Olesa: el de les Espases (actualment Sant Salvador de les Espases) i el de Sacama (Sant Pere Sacama). El primer nucli urbà es formà al voltant del castell i l'església, edificis situats dalt d'un petit turó i envoltats d'una muralla de defensa. 
 
La producció agrària més apreciada ha estat el cultiu de l'olivera. L'existència de premses d'oli es remunta al segle XV. En el segle XVIII es té constància que l'oli d'Olesa s'utilitzava amb fins medicinals i l'any 1929 va guanyar la Medalla d'Or a l'Exposició Internacional de Barcelona.
 
Olesa de Montserrat és un municipi  de 23.552 habitants situat a la capçalera de la comarca barcelonina del Baix Llobregat, a l'esquerra del riu Llobregat, a 20 km del monestir de Montserrat i a 30 km de Barcelona. El seu terme municipal té una superfície de 16,75 km². La vila està situada a 124 m sobre el nivell del mar i el punt més alt del terme és la Creu de Saba, al cim de Puigventós, a 594 m d'altitud.
 
Olesa de Montserrat té tres zones geològiques diferenciades: la plana fluvial, els relleus situats a l'est de la vila i les muntanyes de la Serralada Prelitoral. Aquesta última queda al nord de la vila i apareix a la zona de Ribes Blaves, un lloc singular i únic, ja que s'hi pot observar la falla que posa en contacte els materials de l'edat paleozoica de la Serralada Prelitoral Catalana amb els materials de l'edat miocena de la Depressió del Vallès. 
 
Recomanat per Alcaldes.eu