Municipio: Vila-sana

Galeria d'imatges del municipi

A la comarca del Pla d’Urgell, amb 740 habitants, hi trobem un poble indissolublement unit a la història d’un estany. Un estany que, com el Brigadoon de la famosa pel·lícula, hi ha sigut i ha desaparegut fins a tornar a ser-hi en els darrers cent anys. Un poble que n’ha sabut guardar la memòria i que veu en aquest enclavament natural tota una via de progressió futura. Molts dels gentilicis locals comencen per “utx-“, un prefix que sembla etimològicament lligat al significat de terra d’estanys o pantans. D’aquí que el grup de joves locals es facin dir “Utxes”. Dins d’una terra tradicionalment de secà, el de Ivars-Vila-sana és un estany que recorda més a un oasi que a una platja de costa. Segles enrere, aportava aigua als sembrats i a la vida de les viles. Actualment, aporta silenci i contemplació a molts visitants que, com bé diu l’alcalde, van molt accelerats.

Recomanat per alcaldes.eu

CIRCUIT BMX VILA-SANA

El Bike Park és un centre d'oci ciclista que permet l'accés a les seves instal·lacions a tot tipus d'usuaris. El seu funcionament és el mateix que unes pistes d'esquí. Disposem de 11 pistes. 2 pistes verdes, 5 de blaves, 2 de vermelles i finalment 2 de negres. El tipus d'usuari que gaudeix de la pista és molt divers, des de petits de 2 anyets amb les seves bicicletes sense pedals fins a adults de totes les edats. Moltes famílies venen a gaudir d'un dia de ciclisme i donar voltes al circuit tranquil·lament. Alhora també venent corredors de tota Europa aprofitant el clima que tenim per a realitzar els seus entrenaments.
 
Per a més informació aquí

LLOCS D’INTERÈS
 • L’estany d’Ivars i Vila-sana: L'any 1950 l'Estany d'Ivars i Vila-sana, un dels estanys interiors més grans del pais, va ser dessecat i les seves terres van ser convertides en camps de conreu. L'espai destacava per l'abundosa presència de fauna, especialment d'ocells aquàtics, fet que comportà que les caceres fossin habituals en aquest indret. Alhora, l'Estany abastava de pesca els mercats de l'entorn i esdevenia un lloc de passeig i de celebracions diverses.
Però l’estany es recupera. El projecte de recuperació s'ha plantejat de manera i amb els mitjans necessaris perquè l'espai recuperi les característiques originals de l'estany dessecat l'any 1950. L'extensió superficial del llac és de 126 ha i la profunditat màxima de 3,5 m, tot i que la mitjana no supera els 2 m, amb un perímetre total de 5798 m. L'aigua prové del canal i desguassa per l'extrem oestenvers un afluent del riu Corb. Per reduir la concentració de nutrients i millorar-ne la qualitat, l'aigua d'entrada circula per una zona de canyissar de depuració, de 8 ha, que actua com a filtre natural.

Destaca la seva diversitat biològica i atractiu paisatgístic. La zona lacustre, amb illes de diferents tipus, el canyissar perimetral, la jonquera, el bosc de ribera, la màquina de garric i arçot, els prats secs i els marges amb olivers i ametllers, garanteixes la presència de fauna associada, especialment ocells aquàtics com ànecs, ardeides, limícoles, etc. L'espai és ideal per a la hivernació, lalimentació, el descans en les rutes migratòries i com a punt de reproducció de moltes espècies d'ocells.
 • Centre d’Immersió de Vila-sana: És un espai concebut per proporcionar experiències audiovisuals immersives. Disposa d’una pantalla corba de 10 m per 2 d’alçada que abasta un arc de circumferència de 90º, té mides antropomètriques, és a dir, que la seva relació de mida amb una persona provoca un efecte d’identificació espacial.
S’ha produït una pel·lícula específica per aquest format de projecció, “La pel·lícula de l’Estany”. És una producció audiovisual de 14 minuts filmada en 4K, Timelapse i Drone, amb una banda sonora creada a mida que acompanya al espectador en un viatge hipnòtic que et submergeix en el paisatge de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, el més gran de Catalunya, posant en valor la riquesa de l’ecosistema de l’estany: la seva llum, els reflexes, els colors, el sons, la boira, la fauna, la flora, l'horta i el paisatge del Pla d’Urgell.

A més a més, està disponible per realitzar esdeveniments, presentacions de producte, inauguracions, xerrades informatives, rodes de premsa, tallers, congressos, suport a festes locals, activitats culturals i socials com cinema o presentació de llibres.
 • La Casa Vella: Es tracta d'un edifici possiblement edificat entre els anys 1695 i 1699. Durant la guerra de Successió va quedar malmesa, i a principis del segle XIX va passar a pertànyer a la família Dalmases. El 1985 va ser restaurada. Es tracta d'un edifici singular, amb planta baixa i dos pisos, teulada a dues cares. Les finestres estan emmarcades amb pedra, igual que les cantoneres. Al costat hi ha la capella de la Mare de Déu de la Cabeza.
 • Ermita de la Mare de Déu de la Cabeza: Capelleta petita, ubicada dins del recinte de la casa vella de Vila-sana.Coberta a doble vessant, façana arrebossada i petit campanar fet de maó. La porta d'entrada és d'arc rebaixat, i a sobre hi ha un òcul circular. A l'interior hi ha una reproducció de la imatge de la Mare de Déu de la Cabeza, feta el 1940. L'ermita té el seu origen en la imatge del Santuari de la Mare de Déu de la Cabeza, a Andújar (Jaén), que va portar la duquessa de Sessa Teresa de Cardona

FIRES I FESTES
 • Festa de la Mare de Déu de la Cabeza: Es celebra l’últim diumenge d’abril. Diada en honor de la patrona del poble de Vila-sana. Es fa una missa amb ofrenda floral i hi ha una cercavila pel poble i berenar al poliesportiu.
 • Les Cassoles: Cada any, el segon diumenge de maig, s'organitza la diada de les cassoles.

ON DORMIR
 • Ca l’Andorrà
 • Cal Pau
 • Casa Utxafava
 • Apartament La Llacuna

ON MENJAR
 • Restaurant Petit Xiroi
 • Restaurant Villa-Orce
 • Bar del Poble