Municipio: Castelldefels

Fins fa relativament pocs anys, Castelldefels no va tenir una estructura urbana sinó que era una sèrie de masies disperses. Però amb el desenvolupament econòmic de Barcelona molt entrats els cinquantes (una vegada més, la influència de la capital!) va fer que s’aconvertís en un lloc d’estiueig, fins al punt que al 1957 hi havia més de 40 urbanitzacions en construcció. Avui, aquesta població del Baix Llobregat de poc més de 63.000 habitants escampats per 13 km2 continua essent un conjunt d’urbanitzacions amb gran projecció turística. Avui, volen explorar encara més el seu potencial.

És un municipi situat a la província de Barcelona (Espanya) a la comarca del Baix Llobregat. La seva població és de 60.572 habitants (2008). Castelldefels (situada a 41o 16' 48,5" N i 1o 58' 36" E) és una ciutat costanera que té al voltant de 61.000 habitants. Es troba a 20 minuts de Barcelona (18 km) i a 10 minuts de l'aeroport (9 km) a través d'autopista (C-32), autovia (C-31) i carretera (C-245), i línies d'autobussos i ferrocarril.

La seva alçada sobre el nivell del mar a la Plaça de l'Església és de 3,5 m i a la porta del seu Castell és de 40 m. En el seu punt més alt arriba als 300 metres d'altura (com al Turó del Fanxó i altres turons del Garraf). El seu terme municipal medeix 12,5 km2, i limita amb els termes municipals de Gavà (a l'est i nord) i de Sitges (a l'oest). Té al Mar Mediterràni banyant el sud de la ciutat i compta amb els inicis del Parc Natural del Garraf al nord i oest de la ciutat. Les primeres mencions de la ciutat es realitzen amb el nom de Castrum Felix.

Una forma romanitzada, Castello de feles, servirà com a llavor per al nom actual de la població. Durant diversos anys es castellanitza el nom com Castelldefels, i així figura en alguns diccionaris de topònims, si bé està caient en desús des que es va adoptar la forma Castelldefels com a única oficial. Castelldefels va ser en principi una població formada per una sèrie de masies disperses. Fins al segle XX no va tenir una autèntica estructura urbana.

Amb el desenvolupament econòmic de la ciutat de Barcelona i la popularització de l'automòbil, Castelldefels es va convertir en lloc d'estiueig de molts barcelonins a mitjans dels anys 1950. El 1957 hi havia més de 40 urbanitzacions en construcció.