01.10.15 - BARCELONA • Barcelonès

Cap de setmana ibèric als jaciments de la Xarxa de Parcs Naturals

Jueves, 01 de Octubre de 2015

Aquest cap de setmana, 3 i 4 d'octubre, se celebra la 15a edició del Cap de Setmana Ibèric als jaciments ibèrics catalans, amb un programa d'activitats articulat al voltant de l'alimentació fa 2.000 anys.

El programa és fruit de la col·laboració entre el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i els ens gestors de cadascun dels jaciments que integren la Ruta dels Ibers, que inclou el conjunt de jaciments de la Xarxa de Parcs Naturals. 
 
Els jaciments de la Xarxa de Parcs Naturals que participen en aquest Cap de Setmana Ibèric són el Casol de Puigcastellet a Folgueroles, dins l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, el Turó de Montgròs al Brull, dins el Parc Natural del Montseny, Olèrdola del Parc d'Olèrdola, Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès, dins el Parc Natural de la Serra de Collserola i Puig Castellar a Santa Coloma de Gramenet, Parc de la Serralada de Marina.
 
Activitats progarmades als jaciments ibèrics de la Xarxa de Parcs Naturals:
 
Espai Natural de les Guilleries-Savassona
 
El Casol de Puigcastellet, a Folgueroles (Osona), Diumenge, caminada popular fins el jaciment amb escenificacions ibèriques que trobareu durant el camí Sortida: Pl. Verdaguer de Folgueroles, Mercat ibèric de productes alimentaris que podreu intercanviar, comprar i degustar i Caminada de retorn a Folgueroles.
 
Parc Natural del Montseny
 
Fortificació Ibèrica del Montgròs, al Brull (Osona). Dissabte, visita guiada al jaciment a càrrec dels arqueòlegs que hi excaven amb sortida del Centre d'Informació del Brull, i diumenge visita teatralitzada per descobrir com s'alimentaven els ausetans en una fortificació ibèrica. Tast i beguda ibèrics.
 
Parc d'Olèrdola
 
Conjunt històric d'Olèrdola (Alt Penedès) Jornada de portes obertes dissabtes i diumenge de 10 a 17.30 h i taller degustació "El vi en l'alimentació ibèrica".
 
Parc Natural de la Serra de Collserola
 
Ca n'Oliver, a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), dissabte i diumenge Jornada de portes obertes al Museu i al Poblat. Visita teatralitzada "En Bilos i la Betinin parlen de menjar i visita al poblat i al Museu i tast de cervesa, i altres activitats com tallers de caça i elaboració de pa, joc de pistes per a famílies amb premi final i demostració de la conserva de cereals en una sitja. Tambés es faran visites guiades a les exposicions "Cerdanyola, terra d'ibers", "Abans de l'Alba" i "El Museu per dins" per descobreix els magatzems i el laboratori del museu, "Els poblats laietans se saluden". Comunicació amb miralls amb altres jaciments ibèrics i tast d'aliments ibèrics.
 
Parc de la Serralada de Marina
 
Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Diumenge, de les 11 a les 14 h. activitats infantils "Què menjaven els ibers?" tallers de caça, mòlta i cocció amb degustació, visites guiades "L'alimentació dels ibers del Puig Castellar" per descobrir què menjaven i com elaboraven les menges, i conèixer les troballes fetes en les darreres excavacions i un nou camí de ronda i altres activitats com "Els poblats de la Laietània se saluden", una comunicació amb miralls amb els jaciments de Ca n'Oliver de Cerdanyola del Vallès i les Maleses de Montcada.
 
Els ibers, en comparació amb altres cultures coetànies, són els grans desconeguts. D'aquí neix la voluntat  de donar a conèixer aquesta brillant i avançada cultura, habitant de les nostres terres, a través d'aquestes jornades plenes d'activitats gratuïtes i per a totes les edats que promouran, de forma lúdica i divertida, una major coneixença dels ibers i les seves aportacions a la nostra cultura.
 
Els visitants en aquests jaciments poden compartir les seves experiències a través de Twitter i Instagram amb el hashtag ?#‎csi_ibers?
 
Més informació: http://www.mac.cat/Rutes/Ruta-dels-Ibers/Cap-de-Setmana-Iberic