01.10.15  • Pla d'Urgell/Garrigues

La directora general de Desenvolupament Rural, Esther Peña, visita diversos projectes promoguts pel grup d'acció local Associació Leader de Ponent

Jueves, 01 de Octubre de 2015

L’estratègia de desenvolupament local de l’Associació està basada, principalment, en la promoció i comercialització del producte agroalimentari local i les seves sinèrgies amb el turisme, la gastronomia i el comerç


Moment de la visita.
La directora general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Esther Peña, ha visitat avui, 1 d’octubre, diversos projectes a  Ivars d’Urgell, Belianes, Aspa i La Floresta. 
Durant la visita s’ha fet balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial de l’Associació  i dels resultats obtinguts en el desenvolupament de la seva estratègia territorial, basada, principalment, en la valorització dels productes agroalimentaris locals. A més, també s’ha presentat l’estratègia de desenvolupament local de l’Associació per al període de programació 2014-2020.
L’Associació Leader de Ponent ha nascut de la fusió de dos grups Leader del període 2007-2013, el Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell i el Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori, que han gestionat,  des de l’inici del programa, 269  projectes, amb un ajut  total de 8.974.769,09 € , que ha  representat una inversió  de 27.707.626,34 €, i la creació de 220,5 llocs de treball directes.
 
L’esmentada Associació Leader de Ponent és també el grup coordinador del projecte  de cooperació Leader ‘Gustum’, que té com a objectiu fomentar el desenvolupament rural  a traves de la promoció dels productes agroalimentaris locals de qualitat , en sinèrgia amb la restauració, el turisme i el comerç, i que s’ha desenvolupat en els 13 grups Leader de Catalunya.
En primer lloc, s’ha visitat el projecte Leader Cal Sinén, Centre d’informació i interpretació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, on, a més de visitar el Centre, l’Associació ha fet balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en el seu àmbit territorial, i ha presentat la seva estratègia de desenvolupament local per al període de programació 2014-2020.
El Centre és el punt d’informació de les activitats de l’estany, des d’on es pot visualitzar la seva història i els seus ecosistemes, també disposa d’un mirador d’observació de les aus. Mitjançant el projecte de cooperació ‘Gustum’ es va habilitar, en el Centre, un punt de venda de productes locals que té com a objectiu ajudar a promocionar els productes de la zona, facilitar la visualització d’aquests productes i dels seus productors, i afavorir la sinèrgia producte-territori. Val a dir que amb el projecte ‘Gustum’ també es duen a terme altres activitats a l’Estany com la Mostra Gastronòmica de cuina d’Estany, de la que ja s’ha realitzat 4 edicions i ja és una acció consolidada al territori.
Seguidament, s’han desplaçat a Belianes per a visitar la Cerveseria Matoll, projecte Leader d’elaboració de cervesa artesana promogut per tres joves a Belianes. L’ajut del Leader s’ha destinat a realitzar les obres d’adequació de l’obrador i la maquinària necessària per a l’elaboració de la cervesa. Paral·lelament, també s’ha ajudat a la promoció de l’empresa a través de l’esmentat projecte de cooperació ‘Gustum’, facilitant la realització de nombrosos tallers d’elaboració de cervesa artesana, la presència en mercats locals i fires importants del sector, i donant suport a la Fira de la cervesa artesana de Tàrrega, una iniciativa que impulsen ells mateixos i de la que ja s’ha realitzat 3 edicions.
A continuació, s’ha visitat el molí d’oli de la cooperativa d’Aspa, on amb l’ajut del Leader s’ha modernitzat les instal·lacions de transformació i emmagatzematge d’oli.
Per a finalitzar les visites d’avui, la comitiva s’ha traslladat al restaurant ‘El Castell’, a La Floresta, un projecte que ha rebut un ajut Leader per a la creació del restaurant familiar que permet disposar d’una oferta gastronòmica al poble, elaborada a partir de productes locals. El restaurant també disposa d’una zona chill-out que complementa la seva activitat.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.