25.11.15 - MATARÓ • Maresme

L’Esmorzar-col·loqui d’Alcaldes.eu ha reunit la major part dels líders municipals a Mataró

Alcaldes reclamen més coordinació per a un Maresme “que mai no ha existit” en la consciència ciutadana

Miércoles, 25 de Noviembre de 2015

Els líders municipals del Maresme han reconegut que els cal una major entesa entre ells a l’hora de crear estratègies conjuntes i trobar sinèrgies que beneficiïn als seus ciutadans, especialment davant d’una situació definida per David Bote, alcalde de Mataró, com a “d’emergència social”. 


Fotografia grupal dels alcaldes del Maresme a l'Hotel Atenea Port de Mataró.

DESTACATS

David Bote: “La situació de la comarca és d’emergència social”

Xavier Amor: “L’ocupació i la protecció social han de ser el principal eix d’actuació municipal”

Miquel Buch: “Sempre defenso que el Maresme pot arribar a ser la ‘Califòrnia catalana’”

Miquel Àngel Martínez: “Mataró no ha exercit com a capital comarcal”

Joan Majó: “El paper dels estats del S.XIX es dissoldrà el S.XXI entre organitzacions supranacionals i organitzacions municipals”
 
Ho han fet en el marc de l’Esmorzar-col·loqui “El Maresme, visions des d’una comarca estratègica”, organitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui, i que ha comptat amb la presència del propi Bote, Miquel Buch (president de l’ACM i alcalde de Premià), Xavier Amor (president de la FMC i alcalde de Pineda), Miquel Àngel Martínez, president del Consell Comarcal i de l’exalcalde i exministre Joan Majó. S’hi ha reunit un centenar llarg d’assistents, la major part d’ells alcaldes de la comarca.
Problemes i reptes 
Bote i Xavier Amor han coincidit en caracteritzar la situació crítica per un elevat nivell d’atur, una forta estacionalitat, i continuades dificultats sobre el teixit productiu. “L’ocupació, lligada a la protecció social, haurien de ser el principal eix d’actuació municipal, ja que la manca de treball comporta problemàtiques que després han d’assumir els ajuntaments: menjar, energia, educació...” 
Les intervencions han insistit en la necessitat d’actualitzar les infraestructures, que “temps enrere van ser molt importants per a la comarca però que ara són àncores del seu creixement futur”, ha afirmat Miquel Buch. El deficient manteniment de la N-II i de l’autopista, una major freqüència ferroviària, la comunicació amb els aeroports, i la millora de la connectivitat entre l’interior i el litoral són assignatures pendents assenyalades pels alcaldes que exigeixen “anar de la mà de forma que es puguin aconseguir grans acords de conjunt”, ha dit Bote. 
Receptes per a assolir una “Califòrnia catalana”
“Cal que els alcaldes prenguin decisions valentes”, ha dit Amor, que ha destacat a més que “mai ha existit una consciència conjunta de comarca.” En part perquè, com ha dit Martínez, Mataró no ha exercit mai com a capital comarcal, a diferència del que passa en altres indrets de Catalunya.
Davant dels reptes exposats, els alcaldes han redundat en la necessitat de major coordinació política entre ells, així com innovació en les solucions: “no s’ha de mirar cap a Barcelona ni cap a Girona, sinó cap al propi Maresme”, ha dit Buch, que defensa que pot acabar sent la “Califòrnia catalana”, a causa de la seva qualitat de vida. 
Joan Majó ha recordat, precisament, que un dels possibles eixos d’especialització futura ha de ser el residencial, “amb tots els seus avantatges i inconvenients”, ha dit. De la seva banda, des del Consell Comarcal s’ha insistit en la necessitat “d’oferir assessorament, formació, foment a la cultura emprenedora i facilitats a l’allotjament d’empreses”, a fi de recuperar un teixit industrial “que no ha de ser pas com el que hi havia fa anys, sinó en el que la fabricació és només una part de l’aportació del valor afegit”, ha indicat Majó en la seva intervenció conclusiva.  
L’exministre ha destacat que cal repensar les realitats administratives actuals, entenent que els Estats constituïts el s. XIX veuran la seva fi en el s. XXI i que seran les entitats supranacionals i municipals les que s’ocuparan d’atendre les seves competències tradicionals.