EL PUNT AVUI
2.12.15 - VILASSAR DE DALT • Maresme

Vilassar de Dalt recupera la gestió dels serveis públics

Miércoles, 02 de Diciembre de 2015

El ple aprova la municipalització del manteniment i reparació de la via i els edificis públics
Una comissió determinarà la prioritat dels àmbits que cal sumar

Estem obligats a redimensionar els serveis públics, aplicar el sentit comú i vetllar per l'interès general

Xavier Godàs
ALCALDE DE VILASSAR DE DALT PER ARA VILASSAR


ajuntament de Vilassar de Dalt /Arxiu alcaldes.eu
Teresa Márquez - vilassar de dalt - El Punt Avui
En un moment de crisi com l'actual i davant d'un panorama en el qual la majoria d'ajuntaments han anat cedint a la gestió privada els serveis públics, Vilassar de Dalt fa una aposta contra corrent. En el darrer ple municipal, amb els vots favorables del govern d'Ara Vilassar, i de la CUP i el PSC a l'oposició, es va materialitzar el primer pas en la municipalització d'aquests serveis, en concret el del manteniment i reparació de la via i els edificis públics. L'òrgan encarregat d'estructurar la feina serà l'empresa municipal Viserma, que sembla que ha recuperat la viabilitat després del concurs de creditors del mandat anterior, i el consistori la vol convertir en una empresa de prestació de serveis públics. L'alcalde, Xavier Godàs (ARA Vilassar), defensa l'aposta i hi afegeix la gestió de la recollida d'escombraries com a nova fita a recuperar. “Voldríem incloure ja els dos serveis públics en els pressupostos del 2016 i anar augmentant la llista”, aventura. Godàs diu que l'Ajuntament ha fet “una feina acurada amb els números” i que retornar aquests àmbits a mans municipals “és perfectament viable i garanteix un control exhaustiu d'allò que s'ofereix al ciutadà”.

Revisar i prioritzar
L'alcalde insisteix que els serveis universals, bàsics i obligatoris seran els primers a tornar i que la resta “de la llarga cartera que administra l'Ajuntament” es revisaran per determinar-ne la prioritat, l'impacte que tenen en la ciutadania i la millor manera de ser gestionats. Amb aquesta voluntat, també la sessió plenària va donar llum verd a la creació de la comissió municipal d'avaluació dels serveis bàsics. “Estem obligats a redimensionar els serveis que oferim, aplicar el sentit comú i vetllar per l'interès general”, va precisar Xavier Godàs, que es posa com a horitzó el final de l'actual mandat “per deixar-ho tot endreçat amb la voluntat que el ciutadà se n'hagi pogut beneficiar”. El cap del govern local recorda que la remunicipalització dels serveis que havien passat a mans privades és una de les accions destacades en l'avantprojecte del pla d'actuació municipal que aquestes darreres setmanes s'ha anat presentant als veïns de Vilassar de Dalt.
El PAM incorpora en l'apartat destinat a la sostenibilitat i la proximitat de l'Ajuntament un “impuls al canvi de l'organització municipal per orientar-la cap a objectius i que respongui per resultats”, a banda del compromís del govern d'abaixar per sota del 110% el nivell d'endeutament del consistori.
En aquest sentit, una de les actuacions prioritàries del govern és la reducció del deute que arrossega Viserma, que se situa en uns 13,2 milions d'euros. El govern local assegura que se n'està reduint una part fent efectiva la quota corresponent cada any, i que es busquen altres fórmules per resoldre el gruix més important.