EL PUNT AVUI
2.12.15 - BARCELONA • Barcelonès

Els alcaldes metropolitans, units contra la pol·lució

Miércoles, 02 de Diciembre de 2015
Es constitueix un consell per reduir la contaminació atmosfèrica que cercarà una política comuna a l'àrea de Barcelona
S'estudiarà la regulació dels vehicles segons les emissions que produeixin
Hem de trobar espais de reflexió col·lectiva i pensar des d'un punt de vista metropolità
Ada Colau
Presidenta de l'àrea metropolitana de Barcelona

Hi una pla estatal i un altre de català que ens trasllada als ajuntaments la pilota de crear protocols
Janet Sanz
Vicepresidenta de Medi Ambient de l'àrea metropolitana

Calen més recursos per potenciar el transport públic, cal millorar-ne el finançament
Lluís Tejedor
Alcalde del PRAT

És més barat anar amb cotxe de Molins a Barcelona que amb transport públic, i és prioritari canviar-ho
Joan Ramon Casals
Alcalde de Molins de rei
Rosa M. Bravo - Barcelona - El Punt Avui

A l'àrea metropolitana de Barcelona hi ha cada dia 11 milions de desplaçaments, dels quals quatre milions s'efectuen en vehicles privats. El trànsit és responsable del 60% de la pol·lució, i la contaminació provoca 3.500 morts prematures cada any a l'àrea de Barcelona. I no només per malalties pulmonars, sinó també per problemes cardiovasculars. “No podem esperar quatre anys més a implantar mesures”, va assegurar ahir la vicepresidenta de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Janet Sanz.

I la primera de les actuacions conjuntes va ser, ahir, constituir el Consell de Municipis Metropolitans per a la Lluita contra la Contaminació Atmosfèrica. Una comissió presidida per Ada Colau que agrupa les 36 ciutats metropolitanes i que treballarà a partir de diferents grups propostes per reduir les emissions i promoure sistemes de transport més sostenibles.

El vicepresident de
Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, va avançar algunes de les propostes que ja s'estan treballant en l'elaboració del pla de mobilitat urbana de l'ens supramunicipal i que el nou consell podria dur a terme. “Intentarem declarar tota l'àrea metropolitana de Barcelona zona de baixa emissió”, i com a exemple va apuntar la limitació dels vehicles segons el que aquests contaminin. Per exemple, es planteja prendre com a epicentre la plaça Catalunya de Barcelona i, a partir d'aquí, crear cercles concèntrics de 10, 20 o 30 quilòmetres. Com més contaminin els vehicles, més lluny quedarien de poder accedir al centre de Barcelona. Poveda va fer altres propostes, com ara promoure l'ús de la bicicleta –l'AMB té previst invertir 10 milions d'euros en els anys vinents per crear carrils bici–, incorporar vehicles poc contaminants a les flotes públiques, crear àrees en què la prioritat sigui per als vianants i els ciclistes i implantar una fiscalitat segons la qualitat ambiental dels vehicles.

“És un problema de tothom, i posarem els recursos de l'AMB a disposició dels ajuntaments perquè puguin desenvolupar accions individuals i concretes”, va oferir Sanz.