21.01.16 - BARCELONA • Barcelonès

El Maresme coneix els principals instruments de cooperació de la Diputació de Barcelona amb el món local

Jueves, 21 de Enero de 2016

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el vicepresident primer de la corporació, Dionís Guiteras, van presentar ahir al vespre el nou marc de cooperació local per a aquest mandat.


L'acte, celebrat a la seu del Consell Comarcal del Maresme, ha estat dirigit als municipis d'aquesta comarca.
A la roda de premsa prèvia a la presentació, la presidenta Mercè Conesa ha destacat la comarca del Maresme per «la seva diversitat municipal, amb 16 municipis de costa i 14 d'interior», uns municipis que ha qualificat com «actius i emprenedors». La presidenta també ha instat als ajuntaments del Maresme a començar a tramitar les sol·licituds del Pla Xarxa per aquest mandat.
Qui també ha posat en valor els instruments de cooperació que ofereix la corporació ha estat el vicepresident primer, que ha definit el Catàleg com «una fulla de serveis que està a disposició dels ajuntaments». En aquest sentit, Guiteras ha recordat que aquestes sessions de presentació permeten «tenir feedback amb el territori».
A l'acte també han assistit el diputat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles Garcia Cañizares; el diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona, Jaume Ciurana; la diputada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez; la diputada adjunta de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Rosa Funtané; i el  president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, com a amfitrió de l'acte.
Principals instruments de cooperació
A través del Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019", la corporació desplegarà l'exercici de les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori.
D'aquesta manera, la garantia de la cohesió social, el foment de la diversificació econòmica del territori, l'aposta pel compliment dels principis de transparència i bon govern, i la promoció de l'equilibri territorial són els principals objectius. En aquest sentit, la Diputació aposta per reforçar la cooperació i l'assistència local en favor dels petits municipis i d'aquells altres que, per qüestions geogràfiques o demogràfiques, compten amb unes característiques especials. És per aquest motiu que el Pla preveu una regulació específica per als petits municipis i per als consells comarcals.
La "Xarxa de Governs Locals 2016-2019" treballarà amb els ajuntaments a través de quatre àmbits d'actuació per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació als governs locals: prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social; manteniment i reposició d'inversions per al foment de la diversificació econòmica; nova inversió per al foment de la diversificació econòmica; i solvència financera.
Tot plegat es gestionarà a través de les Meses de concertació (espais entre els representants de la Diputació i dels governs locals, en els quals es contrasten les necessitats i es preacorden les actuacions del mandat i els recursos), els Catàlegs de serveis (ofertes periòdiques de recursos que la Diputació presenta als ens locals en format de llibre electrònic per satisfer les seves necessitats), els Programes complementaris (instruments específics de cooperació elaborats de forma contingent), i altres instruments de naturalesa anàloga.
Per al proper any, el Catàleg de Serveis té prevista una dotació de 58,6 MEUR, un 7,5% superior al 2015. Durant l'anterior mandat, el suport de la Diputació de Barcelona als governs locals va ser de 1.176 MEUR.