10.08.11 - HOSTALRIC • La Selva

Hostalric no creu que el litigi obert amb veïns per a la rehabilitació de la muralla es resolgui abans del 2014

Miércoles, 10 de Agosto de 2011
Hostalric (ACN).- L'Ajuntament d'Hostalric (Selva) no creu que el litigi obert amb set veïns per a la rehabilitació de la muralla es resolgui abans del 2014. "Fins que no hi hagi una resolució ferma, el procés s'allargarà encara tres anys, no en tinc cap dubte", explica l'alcalde, Josep Antoni Frias. Actualment, la muralla romànica llueix amb els pedaços dels garatges que no s'han enderrocat. Tot i que el consistori va arribar a un acord amb la majoria dels 46 afectats, set propietaris no van acceptar les indemnitzacions i van portar l'afer al jutjat, que va aturar cautelarment l'enderroc dels seus garatges. Frias lamenta que aquest desacord acabarà encarint el projecte encara que el jutge doni la raó a l'Ajuntament.
Els primers enderrocs dels garatges que es van aixecar recolzats a la muralla romànica d'Hostalric van començar el desembre del 2009. Es tractava de construccions -algunes de les quals, amb terrasses- que deslluïen la imatge del conjunt monumental. Els propietaris de les 46 cases que donen a la muralla les van començar a alçar a principis del segle XX.

Un informe tècnic de l'Ajuntament va fixar una indemnització global de 141.000 euros, uns 3.000 euros de mitjana per a cada propietari expropiat. Aquest preu, però, no va convèncer set dels afectats, que van recórrer l'afer al contenciós administratiu. 

El cas va entrar al jutjat l'estiu del 2009, pocs mesos abans que comencessin els treballs. Com a mesura cautelar, i fins a emetre sentència, el jutge va manar que no es toquessin els garatges i terrasses d'aquests propietaris. 

Les obres a la muralla romànica han durat més d'un any, i ara fa aproximadament dos mesos i mig que s'han enllestit. Això sí, amb el pedaç que suposen els garatges que encara es mantenen dempeus i no s'han tirat a terra. 

Els tècnics també van repicar la pedra afegida en èpoques posteriors i van sorrejar les parets. També es van tapar les obertures que donaven als garatges i es van retirar antenes i altres elements que donaven una imatge de deixadesa a tot el pany de muralla.

Un procés llarg

Les obres de rehabilitació també van permetre recuperar els cinc metres que ocupaven els garatges com a vial públic. De totes maneres, però, la vorera no és contínua perquè en alguns trams encara hi ha els vuit garatges (dos pertanyen a un dels propietaris)

L'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, explica que aquesta imatge encara es mantindrà durant un cert temps. "Probablement, fins que no hi hagi una resolució ferma, el procés s'allargarà encara tres anys, no en tinc cap dubte", ha declarat l'alcalde.

Frias explica que, tot i que l'Ajuntament va intentar arribar a un acord amb tots els afectats, al final no hi ha hagut més remei que esperar la resolució judicial. "Quan t'adones que les coses han d'anar així, no té cap sentit emprenyar-se, perquè cal seguir el procés establert i esperar", explica. 

De totes maneres, però, Frias sí que lamenta que el desacord econòmic amb les propietaris afectats acabarà encarint el projecte, encara que el jutge acabi donant la raó al consistori. "Les despeses no són les mateixes si fas l'obra tota seguida, que no si al cap d'un temps has de fer tornar a venir els operaris i aixecar bastides de nou", ha dit Frias. "Evidentment, si el jutge ens deixa acabar l'obra, aquest és un cost que caldrà assumir en un futur", ha conclòs l'alcalde.