16.03.16 - BARCELONA • Barcelonès

Mercè Conesa: «Els alcaldes estem disposats a organitzar-nos des del món local»

Miércoles, 16 de Marzo de 2016

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va defensar ahir 15 de març, la importància del món local i ha assegurat que «els alcaldes estem disposats a organitzar-nos des del món local», afegint que «podem afrontar els problemes» actuals que té Europa i, també, «canviar les coses».


Acte celebrat aquest matí al Museu Marítim de Barcelona.
Aquesta aposta pel món local l'ha fet a l'acte de lliurament del 36è Premi per la Pau a l'alcaldessa de Lampedusa i Linosa, Giuseppina Nicolini, que ha atorgat la Diputació de Barcelona amb l'Associació per a les Nacions Unides (ANUE).
Durant l'acte, celebrat aquest matí al Museu Marítim de Barcelona, Conesa ha denunciat «la paràlisi dels governants aturats per la por, que no decideixen i, si decideixen, ho fan malament». És per això que ha destacat la necessitat de treballar des del món local amb la voluntat de «construir la pau des de l'acollida».
D'altra banda, Nicolini ha defensat la necessitat de «construir un pacte de solidaritat a la Mediterrània», un pacte que ha d'ensenyar a Europa «el que sembla que ha oblidat». En aquest sentit, també ha exposat que acollir a les persones «no només és un deure ètic» i ha lamentat que «per desgràcia, davant dels murs que s'alcen, sembla que ens trobem davant un naufragi molt més important», un naufragi «dels valors i del projecte que Europa volia construir».
L'alcaldessa de Lampedusa i Linosa ha acabat el seu discurs afirmant que si Europa mor per l'actual repte de la immigració, «no només serà perquè hem tancat la porta sobre una part de la humanitat», sinó que «morirem per tornar enrere».
Qui també ha defensat la pau i els valors humans ha estat el president de l'ANUE, Eduard Sagarra, que ha manifestat que «avui els ciutadans europeus hem de sentir-nos avergonyits» per la política duta a terme a nivell continental.
Lluita en favor dels refugiats
L'alcaldessa de Lampedusa ha rebut el premi com a reconeixement per la seva lluita en favor dels refugiats i immigrants, en una de les zones més afectades en els darrers anys per la crisi humanitària de la Mediterrània; així com per haver aconseguit aturar les màfies locals, i mobilitzar gairebé tota la població de l'illa en pro de l'honor i la dignitat dels nouvinguts.
Nicolini ha treballat per aconseguir una reforma urgent del dret d'asil, per incrementar l'ajuda humanitària, per planificar una acollida a nivell europeu i per repartir als refugiats i immigrants pels diferents països. També ha denunciat reiteradament el silenci i la inoperància de les polítiques migratòries de la Unió Europea i els governs nacionals per acollir dignament les persones que arriben, vives o mortes, a les seves costes més meridionals
El jurat del XXXVI Premi per la Pau ha volgut reconèixer el seu activisme a favor del medi ambient des de ben jove. En especial, també vol destacar el seu coratge, com a alcaldessa, a l'hora d'afrontar el drama humà que representa que l'illa de Lampedusa sigui, des de fa més de 15 anys, port de destí per a milers de persones embarcades en pèssimes condicions des del nord d'Àfrica cercant una vida millor a Europa.