14.09.11 - BARCELONA • Barcelonès

Trias es compromet a fer que l'Ajuntament pagui els seus proveïdors en un màxim de 30 dies

Miércoles, 14 de Septiembre de 2011
Barcelona (ACN).- L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat aquest dimecres que té intenció d'impulsar una Mesura de Govern perquè durant el 2012 l'Ajuntament pugui pagar als seus proveïdors amb un màxim de 30 dies. En un discurs davant de representants de la societat civil i el món econòmic, Trias ha lamentat les traves administratives amb què es troben moltes empreses que es volen instal·lar a Barcelona i ha reiterat la seva voluntat de fomentar la simplificació administrativa. L'alcalde ha criticat durament la reforma constitucional aprovada recentment, que ha definit de "gravíssim error" perquè "ofega" les potencialitats d'una ciutat com Barcelona, "que serà clau per la sortida de la crisi".

Xavier Trias ha explicat aquest dimecres les prioritats del seu mandat com a alcalde de Barcelona davant un auditori replet de representants del món civil i econòmic de la ciutat en un dinar organitzat per la Cambra de Barcelona. La primera, ha dit, és lluitar contra la crisi econòmica i reduir l'atur a través de la creació de noves empreses i llocs de treball. L'alcalde ha afirmat que "hi ha coses que no funcionen" en referència, sobretot, a les traves administratives amb què es troben les empreses que es volen instal·lar a Barcelona o que hi volen realitzar alguna activitat econòmica. Ha posat com a exemple la mitjana de resolució de les llicències d'activitat, que està situat en els 409 dies, i el termini de llicències per a obres majors, que està situat en els 100 dies.

L'alcalde ha anunciat que presentarà una Mesura de Govern per tal que l'Ajuntament pagui als seus proveïdors en un termini màxim de 30 dies al llarg de 2012. Aquesta proposta, segons ha dit, l'agrairan les empreses i professionals que ofereixen els seus serveis al consistori i s'aconseguirà a través de la millora de processos.

Trias ha remarcat aquesta mesura, que té intenció de prendre a pesar de què "la situació de les finances municipals és la que és". En aquest sentit, ha qualificat l'estat dels comptes del consistori com a "correcta i solvent", però ha afegit que no és veritat que estiguin per "tirar coets". L'alcalde ha recordat que, en els darrers dos anys, el deute de l'Ajuntament ha passat dels 928 als 1.464 milions d'euros, quantitat a la que s'afegeix l'exigència de l'Estat perquè se li retornin 400 milions.

La situació s'agreujarà després de la recentment aprovada reforma constitucional, ha explicat Trias, que ha criticat durament el "gravíssim error" d'obligar als consistoris a no tenir deute. Aquest fet, ha dit, condemna els municipis a una política pressupostària de curta volada. No pot ser, ha afegit, que una ciutat com Barcelona estigui "lligada de mans i peus" i les seves potencialitats es vegin ofegades. Trias ha recordat que ciutats com Barcelona són motors econòmics que esdevindran claus en la recuperació i posar-los limitacions.

Pel que fa a les infraestructures, ha remarcat la importància de la connexió ferroviària del Port de Barcelona i la finalització de la L9 del metro. A més, ha assegurat que, en aquests moments de crisi, no es pot baixar la guàrdia i deixar d'invertir en infraestructures de recerca i universitats.

Reforç de la seguretat

Trias ha reiterat que una altra de les seves prioritats és el reforç de la seguretat a la ciutat. El balanç de l'estiu, quan s'han començat a implantar mesures com ara les patrulles de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana al metro o les campanyes contra el top manta, és positiu, ha declarat. "Volem una ciutat d'ordre i posarem tots els dispositius per aconseguir-ho", ha dit l'alcalde de Barcelona, que ha deixat clara la seva determinació per donar continuïtat a aquesta actitud. No obstant això, ha afirmat que el problema és si el consistori té suficients diners per mantenir aquesta pressió.