11.05.16 - SANT CUGAT DEL VALLÈS • Vallès Occidental

Mercè Conesa: “Els alcaldes i alcaldesses estem molt preocupats pel bloqueig dels Estats davant la crisi dels refugiats” 

Miércoles, 11 de Mayo de 2016

L’Ajuntament de Sant Cugat també ha impulsat un conjunt d’actuacions per fer front a aquesta crisi humanitària. Entre d’altres, el consistori ha destinat un total de 35.221,42 euros a diferents projectes d’ajuda internacional dedicada exclusivament als refugiats. 


Fotografia de l'acte. Localpress.
Així mateix, ha ofert al govern de la Generalitat l’opció d’acollir 62 persones refugiades amb allotjaments
L’alcaldessa ha participat aquest migdia al Consell d’Alcaldes del Vallès Occidental, on s’ha detallat les actuacions fetes pel Consell Comarcal en el projecte “Amb les persones refugiades. El Vallès, comarca acollidora”
L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha mostrat novament la preocupació del món local davant la situació de crisi humanitària de refugiats i els escassos resultats de les polítiques que els Estats estan duent a terme per fer front a aquesta qüestió. “Els alcaldes i alcaldesses”, ha dit Conesa, “estem molt preocupats pel bloqueig dels Estats davant aquesta crisi humanitària. Tenim molta feina per fer per afrontar aquest repte i aportar-hi solucions”.
L’alcaldessa ha fet aquesta valoració després de participar aquest migdia al Consell d’Alcaldes del Vallès Occidental, on s’ha detallat les actuacions fetes pel Consell Comarcal en el projecte “Amb les persones refugiades. El Vallès, comarca acollidora”. Entre d’altres iniciatives, s’ha impulsat una Comissió Tècnica per coordinar tota l’actuació comarcal, s’ha realitzat un inventari dels recursos existents, s’ha actualitzat el Pla d’Acollida comarcal i s’ha fet una aportació de 13.400 euros al Fons Català de Cooperació per col·laborar amb entitats que treballen sobre el terreny a indrets com el camp d’Idomeni.
En aquesta reunió també ha participat el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, que ha explicat les actuacions previstes en matèria de refugiats i ha destacat la feina feta per la comarca.
Sant Cugat, una ciutat disposada a oferir tota l’ajuda necessària als refugiats
Des de l’any 2013, l’Ajuntament de Sant Cugat destina recursos per a l’emergència de la crisi dels refugiats. Fins al moment, el consistori ha destinat un total de 35.221,42 euros a diferents projectes d’ajuda internacional dedicada exclusivament als refugiats, tan a Síria com a Grècia.
Així mateix, Sant Cugat ha posat en marxa la Comissió Operativa per la crisi de refugiats per coordinar tota l’ajuda de la ciutat i ha ofert al govern de la Generalitat l’opció d’acollir 62 persones refugiades amb allotjaments. També s’ofereixen serveis com el SOM, el Servei d’Assessorament Jurídic en temes d’estrangeria o prestacions de salut.
L’Ajuntament també ha dut diverses accions de sensibilització per tractar la crisi dels refugiats. En aquest sentit, s’han organitzat quatre xerrades, s’han fet tallers a les escoles i instituts (dins del Pla de Dinamització Educativa) o es va acollir un partit de futbol solidari amb la presència de l’entrenador siri Osama Abdul Mohsen.
Finalment, cal remarcar que el plenari municipal ha aprovat dues mocions de suport als refugiats (setembre de 2015 i març de 2016). En la darrera moció aprovada es mostrava el rebuig a l’acord assolit entre els caps d’estat i el govern de la Unió Europea amb Turquia.