17.05.16 - BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona anuncia un nou programa extraordinari de 15 MEUR com a resposta a les sentències del TC contra les mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica

Martes, 17 de Mayo de 2016

Mercè Conesa ha anunciat aquesta nova aportació extraordinària de caràcter social durant la presentació del Pla d'Actuació de Mandat 2016-2019 de la Diputació


Fotografia de l'acte de presentació del Pla d'Actuació de Mandat 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, que ha tingut lloc a l'Institut del Teatre.
El nou programa dóna cobertura als subministraments bàsics, al lloguer o la hipoteca de l'habitatge habitual, a la pèrdua temporal o permanent d'habitatge per desnonament, a l'alimentació i necessitats bàsiques de subsistència o a l'alimentació infantil, higiene i lactància
Una part de la facturació de les empreses subministradores amb qui la Diputació té contractats els serveis bàsics, anirà a cobrir les necessitats de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat 
La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va anunciar divendres 13 de maig, la nova aportació extraordinària de caràcter social, dotat amb 15 MEUR i que dóna resposta a les sentències del Tribunal Constitucional contra les mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Conesa ho ha fet durant l'acte de presentació del Pla d'Actuació de Mandat (PAM) 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, que ha tingut lloc a l'Institut del Teatre.
En aquest sentit, la presidenta de la Diputació ha expressat que «tenim un repte social que ens interpel·la», i ha recordat que «davant del bloqueig a què ens aboquen les últims sentències del Tribunal Constitucional, la Diputació avui respon de manera consensuada amb un pla de 15 MEUR».
Durant el seu discurs, Mercè Conesa ha manifestat que el nou país que s'està construint «té una emergència social que ha de ser atesa». És per aquest motiu que ha anunciat que la Diputació negociarà amb les empreses subministradores amb qui la corporació té contractats els serveis bàsics, amb l'objectiu que destinin una part de les factures, que s'abonen, per cobrir les necessitats de subministrament de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.
A més, la presidenta ha afirmat que «la Diputació de Barcelona vol ser la primera vegueria de Catalunya»,  ha afegit que la corporació «no vol ser espectadora del procés», sinó protagonista del nou país. També ha aprofitat el seu discurs per felicitar als ajuntaments de la demarcació perquè «han fet els deures en aquests darrers quatre anys i han reduït l'endeutament en un 15%» i ha anunciat l'impuls d'un nou pla de camins dotat amb 11 MEUR.
Territori, persones, tecnologia i paisatges
La presidenta ha explicat que aquestes quatre paraules serveixen per definir els reptes que afronta la Diputació amb aquest Pla d'Actuació de Mandat, quatre paraules que volen abastar la rica i complexa diversitat del territori, així com «donar resposta a les necessitats i les demandes dels pobles i ciutats».
Al llarg de la seva intervenció, també ha ressaltat els tres objectius del Pla d'Actuació de Mandat, que aposa per l'augment de la inversió al territori, més atenció a les persones i la participació activa al procés nacional.
Finalment, Mercè Conesa ha mostrat l'aposta del govern de la Diputació per la transparència davant dels grups polítics, la societat i una ciutadania exigent i responsable, on cal explicar «què volem fer, com ho voler fer» i poder «rendir comptes» al final del mandat.
D'altra banda, el vicepresident primer, Dionís Guiteras, ha recordat que el PAM defineix la missió de la corporació, la seva vocació al servei dels ajuntaments i traça el centenar de línies d'actuació que s'impulsen amb el document. També ha destacat que s'aposta, entre d'altres per un desenvolupament sostenible, la promoció de la biomassa, la gestió forestal així com l'aprofitament de la xarxa de carreteres per estendre la fibra òptica.
El vicepresident segon, Marc Castells, ha destacat que «el nostre lema és ajudar als ajuntaments», ha recordat que a través dels plans d'ocupació «hem tirat endavant un projecte ambiciós» i ha defensat l'aposta per la indústria, el comerç de proximitat i el turisme.
Per la seva banda, el vicepresident tercer, Martí Pujol, ha destacat la transversalitat de la vicepresidència, que abarca les àrees de cultura, esports i educació. A més, ha anunciat els projectes que, al llarg del mandat, s'impulsaran en aquests tres àmbits.
Finalment, la vicepresidenta quarta, Meritxell Budó, ha recordat que la Diputació ha d'oferir les eines necessàries als ajuntaments per tal de garantir un servei de proximitat  a la ciutadania. També ha definit les línies de treball, que són el servei d'atenció social, el pla de xoc contra la pobresa, el suport als ens locals i les polítiques de suport a la salut pública, entre d'altres.