14.05.16 - LLEIDA • Segrià

La recreació de les ambaixades mora i cristiana de Lleida acaba en desafiament a la batalla

Sábado, 14 de Mayo de 2016

L’alcalde, Àngel Ros, participa en la recreació i recorda que aquesta és una ciutat on totes les batalles són dialèctiques i on s’inverteix el temps necessari per arribar al consens


Fotografia de l'escenificació a la plaça de la Paeria.
La plaça Paeria ha estat l’indret on les ambaixades de les forces cristianes i mores han mantingut una trobada que ha acabat en el desafiament a la batalla que demà han de lliurar per decidir si Lleida continua sent Madinal Larida o passa a ser Ilerda. 
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha participat en l’escenificació, assenyalant que, mora o cristiana, Lleida té dues ànimes en un sol cor, i malgrat que ambdós bàndols alcin les espases, les batalles que es lliuren a la ciutat que volen conquerir són dialèctiques, perquè en aquest palau “quan acabeu la vostra contesa ens trobareu, debatent encara, enmig d’una rèplica, d’una contrarèplica o d’una contra-contrarèplica, el temps que calgui per arribar al consens”.
El paer en cap ha aprofitat per recordar tothom l’altra ‘batalla’, que està lliurant aquests dies la ciutat, la del reconeixement de la Seu Vella com a monument favorit dels catalans, un pas a tenir en compte per aconseguir el projecte final: poder ser reconegut com a patrimoni mundial per la Unesco.
El discurs que han pronunciat, tant l’alcalde com els dos ambaixadors, ha estat en un to irònic, força incisiu i en clau d'humor, fent al·lusió a temes d’actualitat de la societat i la vida lleidatana. Els plens interminables, les nombroses mocions dels diferents grups municipals, la transparència en la gestió i les noves tecnologies han estat alguns dels temes que han fet referència.
Diversos membres de la Corporació Municipal han assistit a la representació de les Ambaixades, que ha aplegat molts lleidatans i lleidatanes a la plaça Paeria.
La recreació de les Ambaixades ha estat un dels actes principals de la primera jornada de la celebració. La Festa de Moros i Cristians de Lleida viurà demà el seu dia gran, que començarà a les 12 del migdia, amb l’Entrada infantil, que anirà del carrer Cavallers fins a la plaça Sant Joan, i seguirà amb el concurs de bandes. A la tarda, les comparses es trobaran a la Seu Vella per iniciar l’Entrada de Gala a la ciutat. Una desfilada que baixarà pel carrer Cavallers, avinguda de Blondel i avinguda de Madrid fins a la Paeria. Al vespre, a les 21.30 hores, el Pont llevadís de la Seu Vella serà l’escenari de la batalla que enfrontarà moros i cristians.

Aquest migdia, ha tingut lloc el vermut medieval a la plaça Sant Francesc, amb el qual s’ha donat pas a l’inici del cap de setmana fester.