19.09.11 - L'HOSPITALET • Barcelonès

L'alcaldessa de l'Hospitalet reclama a la Generalitat que concreti què retalla per poder fer el pressupost del 2012

Lunes, 19 de Septiembre de 2011
L'Hospitalet de Llobregat (ACN).- L'alcaldessa de l'Hospitalet, la segona ciutat de Catalunya i la més gran en mans del PSC, Núria Marín, ha reclamat a la Generalitat que s'assegui amb els municipis en una taula i els detalli quines aportacions els retallarà de cara a l'any vinent. "Ens anem assabentant de determinats retalls d'aportacions per part de la Generalitat d'una forma poc ordenada i poc coordenada", ha lamentat la batllessa, que ha afegit que així és difícil elaborar els pressupostos de l'any vinent. Uns pressupostos que s'hauran d'adaptar a la crisi, ha advertit Marín. Per això ha anunciat, sense concretar, mesures d'estalvi i no ha descartat una pujada d'impostos com l'Impost de Béns Immobles.

"Estem tenint notícies per part de la Generalitat de Catalunya de diferents departaments d'una forma improvisada", ha insistit l'alcaldessa socialista aquest matí, tot just quan s'inicia el curs polític. I ha recordat que en poques setmanes els consistoris hauran de començar a treballar en els comptes del proper any.

Per això, Marín ha trobat a faltar l'existència d'una "taula conjunta" entre les administracions catalana i locals per tal de definir plegades "quines són les polítiques d'aportació i de col·laboració amb els municipis" i poder tenir així "un marc clar de quines seran aquestes aportacions de cara a fer una previsió de les nostres economies per l'any 2012".

Unes aportacions als municipis que, per part de l'Estat, ja seran retallades: Marín ha recordat que el govern espanyol retindrà al segon municipi català 21 milions d'euros en concepte de la bestreta que li va avançar el 2009, el que suposa un 10% del pressupost anual hospitalenc. Mentre l'alcalde republicà de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, va anunciar que pensa mirar de no pagar els diners que l'Estat reclama al seu, de municipi, el consistori de l'Hospitalet pagarà aquests diners prorratejats en els propers cinc anys.

Aquest serà un dels motius que faran que els comptes del 2012 a la ciutat de l'Hospitalet notin l'impacte de la crisi amb menys recursos. Això farà que s'hagin de retallar algunes despeses, ha avançat Marín, tot assegurant que les prioritats seran el manteniment de la ciutat, la seguretat i l'atenció social. Per la banda dels ingressos, Marín no ha descartat una pujada de l'IBI, tot recordant que en els darrers exercicis el municipi havia congelat aquest impost o l'havia apujat al compàs marcat per l'IPC.