19.09.11 - CARDONA • Bages
Unes 20 persones passen la nit al CAP de Cardona per protestar contra el tancament nocturn del servei d'urgències
Lunes, 19 de Septiembre de 2011
Cardona (ACN).- Al voltant d'unes 20 persones passaran la nit d'aquest dimarts al CAP de Cardona (Bages) per protestar contra el tancament nocturn del servei d'urgències. Els manifestants han pres aquesta decisió després que unes 400 persones ocupessin l'ambulatori cardoní durant gairebé dues hores. Aquesta és la primera nit en què el CAP ja no té servei de guàrdia nocturn, de 8 del vespre a les 8 del matí. Segons una de les membres de la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública de Cardona, Maria Lluïsa Garcia, els ciutadans s'han organitzat en grups que s'aniran tornant cada quatre hores. Garcia ha assegurat que el tancament serà "indefinit" i s'allargarà fins que no recuperin els servei d'urgències nocturn.

Una vintena de persones han decidit dormir al CAP de Cardona la primera nit en què l'ambulatori cardoní ja no té el servei de guàrdia nocturn, de 8 del vespre a les 8 del matí. Segons una de les membres de la Plataforma per la Defensa de la Salut Pública, Maria Lluïsa Garcia, la decisió s'ha pres per expressar "el malestar dels cardonins davant la determinació del Departament de Salut a suprimir el servei nocturn d'urgències mèdiques".

Garcia ha assegurat que els canvis vulneren els criteris de justícia i igualtat dels ciutadans del territori, atès que dificulta el seu accés als serveis sanitaris. A banda, Garcia també ha posat de manifest que la població de la zona és notablement més envellida que altres territoris i compta amb més de 400 masies aïllades.

400 persones ocupen el CAP

La Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública de Cardona ha celebrat una assemblea informativa per explicar als cardonins els nous horaris del CAP i la situació en què es troba el servei d'urgències. L'objectiu, segons Garcia, era "ocupar el CAP en el moment en què es deixessin de fer les urgències nocturnes".

Durant l'assemblea, els membres de la Plataforma han explicat que a partir d'aquest dilluns, les persones que necessitin fer ús del servei d'urgències hauran de trucar al 112, des d'on es decidirà si els atén un metge de família, si se'ls envia una ambulància de suport vital bàsic o si han de desplaçar-se a Súria (Bages) o se'ls enviarà el SEM.

La Plataforma en defensa de la sanitat pública de Cardona, que agrupa una cinquantena d'entitats cardonines, i altres persones sensibilitzades per la retallada, també ha recollit més de 3.500 signatures per mostrar el seu rebuig a la reforma dels serveis d'urgències mèdiques que impulsa la Generalitat.