15.09.11 - BARCELONA • Barcelonès

Un emotiu concert al Palau de la Música homenatja el cèlebre músic i compositor català Pau Casals

Jueves, 15 de Septiembre de 2011
Barcelona (ACN).- El Palau de la Música Catalana ha acollit aquest dimecres un sentit homenatge a Pau Casals, un dels músics i compositors catalans més internacionals de tots els temps. L'acte s'ha fet coincidint amb el 40 aniversari de l'entrega a Casals de la Medalla de la Pau de l'ONU a la seu de Nova York on el del Vendrell va interpretar l''Himne a Nacions Unides' que ell mateix havia composta a petició del president Kennedy. Aquesta l'himne ha sonat al Palau abans d'un concert dels tres prestigiosos solistes Miklós Perényi, András Schiff i Yuuko Shiokawa. La vídua de Casals, Marta Casals i el president Artur Mas han protagonitzat dos parlaments i l'acte ha clos amb El Cant dels Ocells, amb el públic dempeus.
El concert d'aquesta nit, organitzat per la Fundació Pau Casals, ha omplert el Palau amb prop de 2.000 persones. El Cor Jove dels Països Catalans, el Cor Jove de l'Orfeó Català, el Cor de Noies de l'Orfeó Català i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, dirigits per Salvador Brotons han encetat l'acte interpretant l''Himne a les Nacions Unides de Pau Casals'.

En acabat, la vídua del músic i compositor, Marta Casals, ha pronunciat un llarg discurs amb el qual ha recordat la trajectòria del seu difunt marit, la seva defensa irrenunciable de la catalanitat així com dels valors de la pau. A més, les paraules de Casals han servit per conèixer els detalls de com es va gestar la composició de l'Himne per a les Nacions Unides, que va ser un encàrrec directe de l'aleshores president nord americà John Fitzgerald Kennedy.

Marta Casals ha agraït la celebració d'aquest acte d'homenatge i ha assegurat que "el mestre" hauria s'hauria emocionat amb la interpretació de l'Himne que han protagonitzat el conjunt de corals catalanes amb Salvador Brotons.

Una hora de concert dels tres prestigiosos solistes Miclós Perényi (violoncel), András Schiff (piano) i Yuuko Shiokawa (violí) ha estat la prèvia a la intervenció d'Artur Mas, que ha recordat amb emoció les imatges projectades a la sala del discurs de Pau Casals a la seu de les Nacions Unides.

Mas, que ha qualificat la nit de "gairebé màgica", ha expressat que homes com Casals existeixen molt de tant en tant. El seu valor "com a testimoni i com a exemple per a tanta i tanta gent" són, en paraules del president, malauradament poc freqüents.

Manllevant unes paraules de l'escriptor Thomas Mann, Mas ha afirmat que "la fràgil Catalunya sempre ha necessitat persones que salvessin la seva dignitat; va ser el cas de Pau Casals".

En últim terme, Mas ha demanat al públic que acompanyés de peu dret la interpretació del Cant dels Ocells. I així ha estat. En acabat, el violinista Perényi ha deixat el violoncel -el mateix amb què Casals va actuar a Nova York- a terra en senyal d'homenatge, i el Palau ha aplaudit llargament dempeus, recordant el cèlebre músic i compositor català.