21.09.11 - BARCELONA • Barcelonès

La FMC i l'ACM es reuniran a l'octubre amb el Govern i els partits per reclamar solucions als deutes locals

Miércoles, 21 de Septiembre de 2011
Barcelona (ACN).- El president de la Federació Catalana de Municipis (FMC) i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, iniciarà a l'octubre una ronda de contactes polítics per reclamar "solucions" a la situació econòmica "greu i en alguns casos dramàtica" dels ajuntaments catalans. Bustos, que aquest dimecres s'ha reunit amb alcaldes i regidors del PSC de la demarcació de Barcelona, ha confirmat que entre la primera i la segona quinzena d'octubre, la FMC i l'ACM es reuniran amb el Govern i amb representants de tots els partits del Parlament. Així, Bustos pretén que s'atenguin les demandes d'emergència del món local per evitar "la fallida" dels ajuntaments, i ajudar a impulsar una llei de finançament estable pels municipis.

"La situació és greu i en alguns casos dramàtica". Amb aquestes paraules Bustos ha volgut repetir, com va fent arreu de Catalunya des de fa uns mesos, que cal ajudar amb urgència al món local perquè la crisi els està afectant de forma extrema. És per això, que la FMC que ell presideix i l'ACM fa temps que cerquen el suport polític de la resta d'administracions per tal d'arribar a un pacte que impulsi mesures d'ajuda als ajuntaments que ho necessitin. En aquest sentit, aquest dimecres Bustos s'ha mostrat satisfet en anunciar que hi ha hagut "un avenç", donat que el Govern ha acceptat reunir-se amb les dues entitats municipalistes de Catalunya per tal d'escoltar les seves demandes.

A més, Bustos ha assegurat que de la mateixa manera també mantindran trobades amb els grups parlamentaris per explicar-los la situació i traslladar-los la necessitat d'impulsar la redacció d'una llei estable de finançament local. I és que per l'alcalde de Sabadell, sense aquesta llei, els ajuntaments entraran en "una situació dramàtica de fallida". La FMC i l'ACM també demanaran que Govern i partits els facin costat en la seva reclamació a l'Estat perquè accepti incloure en els pressupostos una "partida compensatòria" que eviti que els ajuntaments hagin de retornar els diners que els va avançar entre 2008 i 2009 fent un mal càlcul de les previsions d'ingressos.

Les duen entitats municipalistes demanaran també a la Generalitat que pagui els diners que té pendents encara amb els ajuntaments catalans, així com que els diners que atorgui al món local "no siguin finalistes" i puguin així els alcaldes decidir per a què van destinades les partides.