20.06.16 - ROMA

Virginia Raggi serà la nova alcaldessa de Roma

Lunes, 20 de Junio de 2016

La segona volta de les eleccions municipals italianes suposen un seriós revés per a Matteo Renzi

Les municipals italianes consoliden al M5S de Grillo com alternativa de Govern

Virginia Raggi: “Roma és una ciutat devastada”

Virginia Raggi, una advocada de 37 anys, serà la primera alcaldessa en la història de Roma. A la segona volta de les eleccions municipals italianes, la candidata del Moviment 5 Estrelles (M5S) ha doblat en vots a Roberto Giachetti, l'aspirant del Partit Democràtic (PD). També a Turín, Chiara Appendino, la candidata de la formació de Beppe Grillo, ha donat la sorpresa en imposar-se al partit del primer ministre, Matteo Renzi. Les eleccions municipals han suposat un seriós revés al lideratge polític del primer ministre i, al mateix temps, consoliden l'M5S com a alternativa de Govern.
 
El toc d'atenció és seriós. Matteo Renzi, el jove alcalde de Florència que el 2013 es va fer amb el Govern per acabar amb els vells vicis de la política italiana, és ja considerat per un sector de l'electorat com a part de la plaga que va venir a combatre. El flamant primer ministre que en les europees de 2014 va aconseguir el 40,8% dels vots, s'ha mostrat ara incapaç d'ajudar els seus candidats a aconseguir les principals alcaldies.
 
El càstig sofert pel PD a Roma és històric. Virginia Raggi, la candidata del partit contra la casta fundat per Beppe Grillo el 2009, va doblar en vots -entre el 64% i el 68% - a l'esquerrà Roberto Giachetti-entre el 32% i el 36% -, qui es va apressar a felicitar la guanyadora i a assumir tot el pes de la derrota. Però la garrotada del partit de Renzi no va quedar aquí. La major sorpresa es va produir a Turín, on la candidata del M5S a Turín, que a la primera volta havia quedat 11 punts per sota de l'actual alcalde, Piero Fassino, va aconseguir en la segona el 54,6% dels vots, pel 45,4% del seu rival.
 
A Milà, però, el candidat del PD, Giuseppe Sala, va mantenir el seu avantatge sobre el candidat patrocinat per Força Itàlia i la Lliga Nord, Stefano Parisi. On no hi havia dubte era a Nàpols, on l'actual alcalde, Luigi De Magistris, recolzat per llistes cíviques, va arrasar al seu adversari, el candidat del centredreta, Alberto Lettieri. A Bolonya, bastió històric de l'esquerra italiana, el candidat del PD, Virginio Merola, va aconseguir vèncer amb un 54,69% dels vots a Lucia Borgonzoni, de Forza Itàlia i la Lliga Nord, que va obtenir el 45,31%. Si a totes aquestes dades s'afegeix que, dels 8,6 milions d'italians que estaven cridats a renovar les alcaldies de 126 municipis, només va votar el 54%, al voltant de 11 punts menys que a la primera volta, queda palesa la creixent desafecció per la política en general i pels partits tradicionals en particular que es registra a Itàlia.