08.07.16 - LLEIDA • Segrià

Marc Márquez, Premi Internacional Ciutat de Lleida 2016

Viernes, 08 de Julio de 2016

Marc Márquez, Premi Internacional Ciutat de Lleida 2016


La presidenta del jurat, Rosa Maria Calaf, ha remarcat que per primera vegada aquest guardó es dóna a un esportista. Foto: Hermínia Sirvent.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, felicita el pilot lleidatà pel guardó, que per primera vegada s'atorga a un esportista i agraeix al jurat “la seva tasca i el prestigi que atorguen al premi”
Marc Márquez ha estat guardonat amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida 2016, el guardó instituït per l’Ajuntament de Lleida amb l’objectiu de promoure la projecció internacional de Lleida i la seva àrea d’influència. Amb aquest premi es reconeix públicament i institucionalment la trajectòria de persones, institucions, empreses o entitats de la societat civil que hagin destacat per la seva aportació al coneixement o el ressò internacional de Lleida i el seu entorn geogràfic a través de treballs dins dels àmbits acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.
La presidenta del jurat del premi, la periodista Rosa Maria Calaf, ha remarcat que per primera vegada aquest guardó es dóna a un esportista i ha exposat els motius que han portat al jurat a atorgar el premi d’aquesta edició a Marc Márquez. S’ha valorat, molt especialment, la seva trajectòria professional i personal i, sobretot, la seva vinculació amb la ciutat de Lleida “ja que porta el seu nom per tot arreu i, a més, hi ve sovint a entrenar i organitzar esdeveniments al circuit municipal de Rufea”. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha felicitat el guardonat i ha agraït al jurat la seva tasca i “així com el prestigi que atorguen al premi”
Aquest premi internacional s’atorga anualment per l’Ajuntament de Lleida a qui un jurat format per persones de reconeguda trajectòria internacional decideixi prèvia presentació de candidatures. Rosa Maria Calaf, periodista i excorresponsal de TVE a la Xina, és la presidenta del jurat, del qual també formen part Albert Galinsoga, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la UdL; el president del grup Ros Roca i president del Consell Social de la UdL, Ramon Roca; el periodista i exdirector de La Vanguardia, Lluís Foix; el tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafael Peris, i el guanyador de l’any passat, Néstor Bayona.
Márc Márquez
Marc Márquez, nascut a Cervera l'any 1993, ha estat proposat com a candidat per rebre el Premi Internacional Ciutat de Lleida per l'Associació oficial de Marc Márquez Fan Club. És un dels únics quatre pilots que ha guanyat campionats mundials en tres categories diferents: la temporada de 2010 va ser campió del món de 125cc amb 17 anys; el 2012 ho va ser de Moto2 i el 2013 i 2014 de MotoGP.  L’octubre del 2014 va revalidarel seu títol de campió del món de MotoGP al Gran Premi del Japó.
El març del 2014 va ser distingit amb el Premi Laureus al millor esportista revelació de l'any 2013, Premi al millor esportista català 2013 masculí i Premi al millor esportista català 2014 masculí.
El 2016 ha organitzat el projecte Laps For Life 93, juntament amb Allianz Seguros, en la seva primera edició al Circuit de Rufea- Lleida
Bronze d'Ascoli
El guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l’anomenat “Bronze d’Ascoli”, document legal de l’any 89 aC aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana.
Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la nostra ciutat, Ilerda. La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior.
Guardonats
El 2009 es va convocar la primera edició d’aquest premi. El jurat va decidir atorgar el Premi Internacional Ciutat de Lleida al cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), el Dr. Roc Pifarré Florejachs, per la seva trajectòria professional, ja que va ser pioner en les operacions coronàries i era reconegut com un dels millors cirurgians a escala mundial.
En l’edició de 2010, el jurat va concedir el premi a la Universitat de Lleida, atesa la seva llarga història, la presència internacional d'alumnes lleidatans i lleidatanes, les publicacions internacionals realitzades pels docents de la universitat, la presència d'estudiants i personal investigador estranger a la universitat i els convenis signats amb altres universitats d’arreu del món, entre altres motius.
En l’edició de 2011, el guardó va recaure en Custodi Dalmau Salmón (Custo Dalmau). Els motius d’aquesta decisió van ser la declarada voluntat de promoció de Lleida i la seva àrea d’influència, havent projectat la ciutat de Lleida arreu del món amb la seva tasca empresarial i pública, tasca materialitzada en accions de promoció internacional que han tingut com a referència Lleida i els seus elements i espais representatius, com la desfilada a la Seu Vella l’any 2008.
El 2012 es va atorgar el guardó al Dr. Ferreruela, oftalmòleg. El jurat va destacar en la seva decisió la seva dilatada trajectòria dedicada a activitats humanitàries en l’àmbit de l’oftalmologia a diversos països del món i com a promotor de la Fundació Ferreruela Sanfeliu.
L’any 2013 l’empresa guardonada va ser Lleida.net, per la seva clara aposta per l’emprenedoria i la innovació i per portar el nom de Lleida arreu del món.
Al 2014 l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) va ser reconegut per l’alt nivell d’activitat i projecció internacional en l’àmbit de la investigació científica.
En la darrera edició, l’any 2015, el guardonat va ser el pianista i director d’orquestra lleidatà Néstor Bayona, del qual es va valorar, molt especialment, la seva vocació artística, sòlida trajectòria i la projecció que fa de la ciutat.