14.07.16 - BARCELONA • Barcelonès

L’ACM celebra l’acord per impulsar una nova llei de mesures en habitatge

Jueves, 14 de Julio de 2016

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) celebra que el món local, la Generalitat de Catalunya i el Consell de l’Advocacia de Catalunya hagin arribat a un acord per impulsar una nova llei de mesures en habitatge, després que el Tribunal Constitucional tombés part de la Llei 24/2015.

“Hem assolit el repte proposat, ja que amb aquest nou avantprojecte es dóna cobertura al buit que va deixar la suspensió de part de la llei 24/2015”, ha manifestat el president de l’ACM, Miquel Buch. Així mateix, ha explicat que “els ajuntaments són l’administració més propera al ciutadà i, per tant, és la que necessita donar una resposta urgent als problemes en matèria d’habitatge i aquesta nova llei ens dóna eines per fer-ho, malgrat l’obstruccionisme del govern espanyol”.
 
Recordem que el Tribunal Constitucional va tombar part de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència de l’habitatge, principalment el punt que fa referència a la mediació en cas d’endeutament; el lloguer social obligatori per part de les entitats financeres i els grans tenidors a les persones que estiguin a punt de ser desallotjades; i la cessió temporal d’ús dels pisos buits de les entitats financers.
 
En el cas de la mediació, el nou avantprojecte preveu la creació d’una comissió on s’estudiarà i es mediarà entre famílies i bancs per aconseguir que es solucioni la situació d’endeutament. Pel que fa a la cessió temporal, la llei permetrà utilitzar de manera temporal els habitatges buits d’entitats financeres per donar-los a usos socials. Finalment, pel que fa al lloguer, es fixa un sistema perquè entitats bancàries i grans tenidors ofereixin un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades. És una mesura per evitar desnonaments, perquè cap entitat podrà fer fora ningú si no se li ofereix un lloguer social.