27.09.11 - SANT FRUITÓS DE BAGES • Bages

Roca alerta d'una propera reforma de la llei electoral per enviar els catalans "a galeres"

Martes, 27 de Septiembre de 2011
Sant Fruitós de Bages (ACN).- L'exsecretari de CDC i exlíder de CiU a Madrid Miquel Roca ha alertat aquest dimarts que "la següent reforma" serà la del sistema electoral per enviar els catalans "a galeres". Per Roca, "això demana intel·ligència i cohesió interna a Catalunya", ja que sense unitat, els partits espanyols "se sentiran més forts per buscar la fractura interna dels catalans". "Volen desafiar-nos", ha advertit Roca, que ha explicat que la reforma de la Constitució "es va voler fer sense els nacionalistes, es va voler demostrar que el consens era possible sense nosaltres". El polític català ha opinat que aquesta reforma és més important que la sentència del Tribunal Constitucional, que van emetre uns magistrats "deslegitimats".

Durant la VI Jornada de Reflexió i Debat organitzada per Esade i CatalunyaCaixa al monestir de Sant Benet del Bages, Roca ha explicat que "la còmoda confrontació de la dreta i l'esquerra catalana ha anat fatal per Catalunya, ja que amb l'únic que s'entenen és per anar en contra de Catalunya". Per Roca, PP i PSOE han substituït el concepte de consens pel de majoria àmplia, volent ignorar els nacionalistes catalans.

Tanmateix, Roca ha assegurat que la "radicalitat" no convé a Catalunya, ja que els catalans "no ens hi movem còmodes". Mentre al conjunt d'Espanya la radicalitat es mou en l'eix esquerra-dreta, a Catalunya "hi ha el risc" que es mogui entre catalanistes i espanyolistes, ha reblat el dirigent històric de CDC.

Roca demana unitat també respecte a les polítiques econòmiques "immediates"

"Els nous cicles polític i econòmic són evidents i indestriables i sembla evident que convindria entendre que la única força de Catalunya és el seu consens intern", ha sentenciat Roca. Pel polític nacionalista, "sense aquesta força interna, s'incrementarà el desig de dividir Catalunya des de fora" i que aquesta cohesió ha de començar per les polítiques econòmiques "immediates", sense "instrumentalitzar-les per esquivar responsabilitats".

Roca, que s'ha definit com un "partidari de l'ambigüitat", ha lamentat que la Constitució del 78 no ha fracassat per a seva ambigüitat, sinó per la voluntat política d'interpretar-la en un sentit. "Però això acabarà bé perquè crec en el país, i Catalunya sap convertir en pírriques les victòries dels altres, no ens desmoralitzaran", ha advertit. Malgrat això, l'exdirigent nacionalista ha assegurat que "si ens radicalitzem minoritàriament tindrem un carrer molt divertit, però un país molt empobrit".

Els acadèmics preveuen un creixement de l'independentisme si fracassa el pacte fiscal

Abans que Roca, el professor de Ciència Política de la UPF, Ferran Requejo, ha explicat que el "probable fracàs" del pacte fiscal portarà "una segona onada de creixement de l'independentisme a Catalunya". L'acadèmic ha criticat "l'escandalós" dèficit fiscal de Catalunya, que ha qualificat "d'espoli". Requejo també ha lamentat que actualment "només defensen l'autonomia els territoris que mai la van reclamar i els que la reclamaven no estan satisfets amb el resultat".

Per aquest acadèmic, Espanya viu "una transició de l'ambigüitat a l'hostilitat" envers Catalunya. "És un context molt més clar i les ambigüitats s'han resolt a favor del més fort, que en la configuració legal espanyola és l'Estat central, amb una visió més unitarista i homogeneïtzadora que mai".

Per la seva banda, el professor de la Universitat de Barcelona i director de la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem), Agustí Colomines, ha repassat la situació dels partits catalans i ha explicat que CiU, tot i haver fet una renovació generacional, no ha canviat la "manera antiga" de fer política. "És un partit que treballa per l'administració i es buida, li falta muscle per poder fer des del partit coses que no es poden fer des del Govern", ha sentenciat.

D'altra banda, Colomines també ha criticat que els socialistes catalans tenen "un problema de lideratge, perquè no tenen líder, i perquè la seva líder natural, Carme Chacón, no vol fer el pas". Alhora, Colomines ha afegit que el PSC té el problema que "mentre tot l'espai polític català s'ha mogut cap al sobiranisme, els socialistes no ho han fet". Sobre ICV, Colomines també ha criticat que no pugui mobilitzar molts dels seus militants en la tria del seu candidat a les eleccions espanyoles, i d'Esquerra ha destacat que el seu declivi electoral és fruit d'actuar políticament a l'inrevés de les seves promeses electorals.