ESMORZARS ALCALDES.EU
29.09.11 - BARCELONA • Barcelonès

Trias retreu a la Generalitat que els alcaldes hagin d'assumir responsabilitats del Govern

Jueves, 29 de Septiembre de 2011

Manel Bustos intervé en la reunió d'Alcaldes.eu

Manel Bustos, Salvador Esteve i Xavier Trias, a la trobada d'Alcaldes.eu


Barcelona (ACN).- L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha titllat d'"insostenible" que els ajuntaments hagin d'assumir tasques que corresponen a la Generalitat. Trias ha retret al govern català que "carregui cada dia motxilles" als ens locals. "És insostenible, cadascú té les seves responsabilitats; la Generalitat les seves i nosaltres les nostres", ha sentenciat l'alcalde de la Barcelona. La situació econòmica dels ajuntaments catalans no és bona i, com que "el germà gran està en una situació de catàstrofe", els governs locals han adquirit "més tasques" perquè "el que no farà la Generalitat ho faré jo; i això no pot ser". Per això Trias ha reclamat un "replantejament profund" de les administracions.


Trias ho ha assegurat en una trobada de l'Alcaldes.eu i tant l'alcalde de Sabadell, Manel Bustos, com l'alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, s'han afegit a les crítiques. Bustos ha demanat que es defineixin les competències exactes que han de tenir els ajuntaments i Esteve ha proposat, per exemple, que s'accepti la condonació o que s'apliquin ajornaments pels deutes dels governs locals.

L'alcalde de Sabadell, Manel Bustos, ha reclamat al govern que faci lleis que siguin "aplicables" perquè un govern -"aquest i el d'abans"- "no es mesura" pel nombre de lleis que impulsa. Bustos lamenta que l'executius català fa lleis "generoses" que al final "paguem nosaltres [els ajuntaments]". "No només és impropi si no que és sobrevingut" als pressupostos locals. Ha posat d'exemple la llei d'escoles bressol, que la Generalitat subvenciona "4.000 o 5.000 quan costa 14.000 d'inversió" i no "arriba ni al terç teòric".

Bustos ha assegurat que el paper dels alcaldes és de gestionar "l'administració més propera en els moments més difícils". "No podem acceptar suportar despesa que no és nostra", ha assegurat en el mateix sentit que Trias. "Els recursos de les diputacions no han de ser utilitzats per suplantar els que ells -la Generalitat- ara no poden suportar, seria injust", ha dit. L'alcalde de Sabadell ha recordat al govern que "si els ajuntaments entren en col·lapse i entra el país".

Per la seva banda, l'alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha assegurat que cal una llei de finançament estatal i catalana que defineixi "quines són les competències i com pagar-les" i s'han de revisar les lleis perquè les hem fet com si fóssim "un país ric". "Hem de fer un pas enrere en lleis que són fantàstiques però que no ens podem pagar", ha afegit.

Esteve ha plantejat que "si l'estat ens dóna uns diners no ens poden dir ara que els retornem". "Ens els hem gastat perquè l'estat va dir que ens els podíem gastar". Com que no es pot pagar, Esteve ha plantejar "una condonació o un ajornament a deu o quinze anys".