09.09.16 - BARCELONA • Barcelonès

S'ha constituït el Comitè per a l'elaboració del Codi ètic del servei públic de Catalunya

Viernes, 09 de Septiembre de 2016

Aquest comitè, que està format per experts en ètica i servei públic, representants de diferents departaments del Govern i d'altres administracions i també de la societat civil, elaborarà un Codi ètic pensat per ser aplicable a totes les administracions públiques catalanes

Membres del Comitè per a l'elaboració del Codi ètic del servei públic de Catalunya. Foto: Federació de Municipis de Catalunya.
En la constitució d'aquest òrgan, celebrada el dimecres 7 de setembre, per part de la Federació de Municipis de Catalunya hi va assistir Michael Donaldson, coordinador de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l'FMC

En la seva intervenció, va apuntar la importància del procés participatiu, de la possibilitat d'obrir-ho també a la societat civil (bàsicament a associacions i usuaris de serveis públics) i la importància d'establir sistemes de seguiment i actualització perquè el document final no quedi oblidat al cap de poc temps. També va recordar que "des de la Federació de Municipis de Catalunya estem treballant temes de bon govern i ètica pública com un dels eixos principals de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l'FMC".
El Codi s’ocuparà de temes relacionats amb els recursos emprats pels servidors públics, l’ús de la informació, la relació i el tracte amb els ciutadans, la relació amb l’esfera pública i els polítics o la relació amb els grups d’interès, i tindrà tres apartats: un primer relacionat amb els valors de les institucions públiques, un segon sobre els valors i conductes dels treballadors públics i un tercer i darrer que se centrarà amb els aspectes relacionals de l'administració: amb el ciutadà, amb premsa, amb el seu entorn, dins de l'administració, etc.
En la reunió, que es va celebrar a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i va estar presidida per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, també es va comentar la necessitat de crear Sistemes d'Integritat i es va establir un calendari de treball amb l'objectiu que al juny del 2017 es pugui aprovar el text. El Comitè d’experts estarà presidit pel professor Àngel Castiñeira, reconegut especialista en ètica pública.