15.09.16 - VIC • Osona

S'aprova per unanimitat la creació d'un síndic de greuges municipal a Vic

Jueves, 15 de Septiembre de 2016

Amb la instauració d'aquesta figura mediadora la capital d'Osona segueix els passos de ciutats com Girona, Lleida, Granollers o Vilafranca del Penedès

Un moment del ple d'ahir. Foto: Ajuntament de Vic.
El ple de Vic aposta per la creació d'un síndic de greuges municipal

Tots els grups amb representació al màxim òrgan municipal han votat a favor d'aquesta proposta a la sessió que ha tingut lloc aquest dimecres, 14 de setembre, i que mostra el compromís del consistori vigatà per instaurar una figura apolítica que ha de servir per  millorar la qualitat de vida de la ciutadania i esdevenir un interlocutor amb l'administració local. Al mateix temps, servirà de pont entre l'equip de govern (CiU-RCat-PSC) i els grups a l'oposició (ERC-SOMVic, Capgirem Vic i Vic per a tots).
El regidor de l'equip de govern, Toni Serrat, ha sol·licitat al regidor que ha presentat la moció, Arnau Martí, de Vic per a tots, que el termini de dos mesos demanat per aprovar el reglament del síndic es pogués dilatar ja que no hi hauria temps suficient per poder aprovar la creació d'aquesta figura amb el consens necessari.
L'aprovació per unanimitat al ple ha arribat després de les diferents aportacions de Maria Balasch, d'ERC-SOMVic; Katia Junks, de Capgirem Vic; i Josep Anglada, de Plataforma Vigatana. Així, i després de les esmenes, des de l'equip de govern s'ha remarcat que la nova figura serà apolítica i independent, coneixerà el funcionament de l'administració pública i es necessitaran dos terços de vots favorables per a poder ser nomenat com a càrrec eventual. D'aquesta manera s'assegurarà que el síndic pugui demanar celeritat tant al govern com els grups a l'oposició per poder atendre a les diverses sol·licituds dels ciutadans.
La intenció és que el nou síndic pugui començar a treballar el proper 2017 i que els pressupostos de l'any que ve incloguin un partida per aquest càrrec.
Un altre dels punts aprovats unànimement ha estat la revocació de títols honorífics de fill adoptiu de la ciutat a Antonio Correa Veglison, Miguel Rodríguez Martínez i Rafael García Valiño, tots ells militars durant la dictadura franquista. En aquest punt la regidora de l'equip de govern, Susagna Roura, ha manifestat que "els títols van ser donats durant la dictadura sense cap tipus de motiu i a dia d'avui, en plena democràcia, no han d'existir".
El ple també ha donat llum verda a la rebaixa de preu de les entrades del Mercat de Música Viva de Vic a 3 euros per tal de fer-les més socials i posar-les a l'abast de tothom. Una decisió molt ben rebuda a la sala i amb els vots favorables de tots els representats polítics al consistori.
L'alcaldessa, Anna Erra, ha explicat el nou repartiment de carteres de l'equip de govern agraint el volum de feina suportat fins a la data pels regidors Toni Serrat i Susagna Roura. A partir d'ara, Josep Ramon-Soldevila assumirà també l'àrea de Recursos humans i les polítiques d'Igualtat i Ciutadania.
Aquest va ser un dels punts més debatuts i en què Roura va manifestar que "no es cobra per matèries si no per temps dedicat". Remarcant que la reducció de carteres i la nova distribució és una millora pel ciutadà ja que s'hi afegirà dedicació i en cap cas s'hi passarà menys temps treballant.
La nova modificació de dedicació i retribucions es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de goven (CiU-RCat-PSC), l'abstenció d'ERC-SOMVic i Vic per a tots i els vots en contra de Capgirem Vic i PLV.
MOCIONS: 
  • A/ Moció presentada per Capgirem Vic en suport als Som27 i més. La moció es va desestimar amb els vots en contra de l'equip de govern (CiU-RCat i PSC) i PLV; i el vot a favor de Vic per a Tots, ERC-SOM Vic i Capgirem Vic. 
  • B/ Moció presentada per Plataforma Vigatana de Condemna al Terrorisme Jihadista. L'equip de govern demana que el títol de la moció sigui de condemna al terrorisme i no s'inclogui la paraula jihadista. Acceptada l'esmena per PLV, aquesta s'aprova amb els vots a favor de l'equip de govern (CiU-RCat i PSC) i els vots en contra de Vic per a Tots, ERC-SOM Vic i Capgirem Vic.
  • C/ Moció presentada pe Vic per a tots per la creació de la figura del síndic municipal de greuges. La moció amb esmenes per part de tots els partits polítics que es van acceptar i finalment es va aprovar unànimement.